Noul ministru chinez al apărării - Li Shangfu, un expert în domeniul aerospațial, ar putea să fie exact omul de care are nevoie Xi Jinping

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Generalul Li Shangfu, sancţionat de SUA, a fost numit noul ministru al Apărării, după ce anterior a condus programul Comisiei militare centrale de dezvoltare a armamentului. La fel ca predecesorul său Wei Fenghe, Li va fi singurul reprezentant al armatei în noul cabinet.

China a numit duminică un general sancționat de SUA drept noul său ministru al apărării, după aprobarea Congresului Naţional al Poporului din China.

Guvernul fostului preşedinte american Donald Trump a impus sancţiuni împotriva lui Li şi a departamentului său de dezvoltare a armelor în 2018, sub acuzaţia de a fi cumpărat arme (inclusiv aeronave de luptă Su-35 și sistemul de rachete aeriene S-400) de la compania rusă de stat Rosoboronexport.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a felicitat luni pe omologul său chinez, Li Shangfu. El a subliniat în mesajul de felicitare că relaţiile dintre Rusia şi China au atins un nivel fără precedent, fapt ce le transformă în fundamentele stabilităţii globale în contextul actualelor tensiuni geopolitice.

 

Li Shangfu - un specialist care a lucrat la programul spațial al Chinei

 

Li Shangfu, un expert în domeniul aerospațial, a fost votat în unanimitate. Experții în apărare au explicat pentru Reuters că numirea lui Li Shangfu recompensează activitatea acestuia în modernizarea armatei Chinei.

În 2016, Li a fost numit comandant adjunct al noii Forțe de Sprijin Strategic a Armatei chineze (PLA) , un organism de elită însărcinat să accelereze dezvoltarea capacităților spațiale și de război cibernetic ale Chinei.

El a fost numit apoi șef al Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor al Comisiei Militare Centrale (CMC), organismul de conducere al apărării al Chinei, condus de Xi Jinping, a informat Reuters.

Li Shangfu este fost inginer aerospațial, iar competențele dobândite în anii în care a lucrat în în cadrul programului spațial al Chinei, vor fi foarte importante în noul său rol de ministru al apărării, spun experții consultați de CNN

„Pregătirea sa operațională și tehnică este esențială, având în vedere că PLA își propune să devină o armată de clasă mondială până în 2049”, a declarat James Char.

„Cred că a fost pus în această poziție pentru că a îndeplinit obiectivele trasate de Xi Jinping în domenii cheie ale modernizării”, a declarat și analistul de securitate Alexander Neill.

 

***

Presa internaţională a informat că preşedintele chinez Xi Jinping va vizita Rusia săptămâna viitoare, unde se va întâlni cu Vladimir Putin.

Congresul Naţional al Poporului din China (parlamentul) a aprobat membrii noului guvern al ţării, duminică, ultima zi a reuniunii anuale a organismului, care a avut loc săptămâna trecută la Beijing.

Cei aproximativ 3.000 de delegaţi au aprobat numele propuse pentru diversele posturi din cabinet, după ce sâmbătă l-au confirmat pe Li Qiang ca premier al ţării, la propunerea preşedintelui Xi Jinping, la o zi după ce Xi a fost reales în unanimitate pentru un al treilea mandat istoric de preşedinte, relatează AFP, DPA şi EFE.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel