Discuțiile dintre Blinken și Lavrov au picat. SUA iau în calcul începerea procedurilor de evacuare a diplomaților din Ambasada de la Kiev

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Statele Unite ale Americii iau în calcul evacuarea membrilor familiilor diplomaților americani prezenți în Ucraina, stat aflat tot mai aproape de o agresiune militară a Federației Ruse. Totodată, personalul neesențial va putea părăsi Ucraina în mod voluntar. Decizia ar fi o primă etapă către o evacuare diplomatică completă.

Potrivit surselor DefenseRomania de la Geneva, discuțiile cruciale dintre Antony Blinken, secretarul de stat american și Serghei Lavrov, ministrul de externe al Federației Ruse, nu s-au finalizat cu vreun consens. 

Din păcate, așa cum era de așteptat, SUA și Rusia nu au ajuns la un numitor comun la Geneva, capitala păcii.

În aceste condiții Statele Unite ale Americii evaluează în prezent evacuarea membrilor familiilor diplomaților aflați în Ucraina. Totodată, personalul considerat neesențial va putea părăsi în mod voluntar Ucraina. Un anunț e așteptat în următoarele zile. 

La ambasada Statelor Unite ale Americii de la Kiev activează aproximativ 180 de cetățeni americani, împreună cu familiile acestora. Sunt de asemenea angajați aproximativ 560 de cetățeni ucraineni.

Se pare că și ambasadele statelor membre Uniunii Europene au asemenea planuri, deși nu s-a întreprins nicio măsură cu privire la evacuarea familiilor diplomaților care activează în Ucraina în misiunile diplomatice ale statelor din blocul european.

 

SUA iau în calcul începerea procedurilor de evacuare a familiilor diplomaților de la Kiev. Un atac rus pare tot mai probabil

 

Măsura pe care o pregătesc americanii, de a evacua din Ucraina familiile membrilor ambasadei, vine pe fondul eșecului discuțiilor dintre Blinken și Lavrov și e un nou indicator al faptului că Federația Rusă pregătește în următoarea perioadă o agresiune militară împotriva Ucrainei.

În cursul acestei săptămâni inclusiv președintele american Joe Biden a declarat că în opinia sa e o chestiune de timp până când trupele ruse vor ataca Ucraina.

„Bănuiala mea e că o va face”, a precizat Joe Biden, referindu-se la faptul că Vladimir Putin va apăsa „butonul roșu” și va interveni militar în Ucraina.

În momentul de față Federația Rusă a dislocat pe mare numeroase nave militare în jurul Ucrainei, iar la granițele Ucrainei se află peste 100.000 de soldați ruși și tehnică militară grea.

Cel mai probabil scenariu avansat de analiști e ca trupele ruse să intre în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk aflate pe teritoriul Ucrainei, în Donbasul sfâșiat de război din 2014 încoace, Vladimir Putin încercând să obțină destabilizarea Ucrainei printr-o victorie rapidă, folosind ca pretext cererile de securitate solicitate Alianței, cereri pe care NATO, în mod evident, le-a respins.

CITEȘTE ȘI: Ce strategie aplică Rusia la graniţele Ucrainei? Suntem aici, dar ne ascundem (Foto/Video). Armata rusă desfăşoară zeci de rachete Iskande-M

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel