Dinastiile care au modelat imperialismul Rusiei. Andrei Vlășceanu spune că Moscova fie continuă declinul și după Putin, fie schimbă macazul

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Vladimir Putin, în timpul conferinței sale anuale. Sursă foto: Kremlin
Președintele Vladimir Putin, în timpul conferinței sale anuale. Sursă foto: Kremlin

Andrei Vlășceanu, analist de politică externă, a făcut referire la situația actuală din Federația Rusă în contextul protestelor pro-Navalnîi, împotriva regimului condus de Vladimir Putin.

Vlășceanu a subliniat „genealogia geopolitică” a actualului stat, care e prezentă încă din secolul al IX-lea și imperialismul care caracterizează Federația Rusă.

„Actualul stat rus își trasează genealogia geopolitică din sec IX d.Hr, când a fost creată Rusia Kieveană și ulterior marele ducat al Moscovei, acest lucru fiind stabilit de către prima dinastie Rurikidă, care a domnit vreme de aproape 800 ani.

Întemeierea s-a bazat pe crearea rutelor comerciale scandinavo-baltico-pontico-asiatice prin cele două sisteme de interconectare fluvială a Mării Baltice cu Marea Neagră via Nipru și a Mării Baltice cu Marea Caspică via Volga. Astfel, aceste rute comerciale, au condus la crearea orașelor Novgorod, Smolensk, Kiev și Moscova, construite cu aurul și argintul Califatului din Bagdad și Imperiul Roman de Răsărit de la Constantinopol. În această perioadă, mai ales după recucerirea independenței față de tătari, a început marea expansiune estică de cucerire a Siberiei și a Asiei hanatelor mongole”, amintește Andrei Vlășceanu, pe contul personal de Facebook.

 

Rusia devine imperiu tricontinental. Urmează URSS

 

„A doua dinastie, Romanov, care a domnit timp de 300 ani, a fost instalată la putere printr-un sobor al boierilor, iar Mihail I a fost ales țar, fiind văr cu ultimul țar Rurikid, deoarece tatal lui, Fiodor, în urma unui tratat de pace cu Polonia, a fost forțat în monahism și devenind Patriarhul Filaret al Bisericii Ortodoxe Ruse. În timpul acestei dinastii, Rusia a devenit imperiul tricontinental, dar mai ales predominant în Eurasia de la Baltică și Marea Neagră până în Caucaz, stepele asiatice, Hindu Kush și țărmul Pacificului.

A treia dinastie este una politică, dar care a acționat ca o familie de țari: PC URSS. Înființată de Lenin și consolidată de Stalin, “dinastia” partidului comunist a transmis puterea înăuntrul propriului sistem, astfel încât “gulagul popoarelor” a fost condus de Hrușciov, Brejnev, Andropov, Cernenko, Gorbaciov și Ielțin“, precizează Andrei Vlășceanu.

 

Rusia post-Putin, o alegere dificilă

 

Analistul este de părere că toate aceste 3 dinastii au modelat actualul stat rus, iar în momentul de față, după două decenii de „domnie”, Vladimir Putin întâmpină problema „moștenitorului”. Iar în acest sens, e de părere Andrei Vlășceanu, Rusia poate fie continua o dinastie post-Putin, printr-un conducător venit din rândurile serviciilor de informații, fapt ce va continua „proiecția haosului și dizolvarea”, ori va lua o decizie de schimbare radicală de 180 de grade prin acceptarea lui Alexei Navalnîi.

„Toate 3 dinastiile au urmat un ciclu de ordo ab chao / solve et coagula. Rurikizii au înființat statul, după ei a urmat haosul, au venit Romanovii, au restabilit ordinea, au continuat expansiunea, urmând ca Nicolae al II-lea să abdice și să urmeze iar haosul, fiind chiar un război civil, terminat cu instalarea dinastiei sovietelor bolșevice. Gorbaciov a liberalizat sistemul care a ajuns in colaps, URSS a devenit istorie, iar Ielțin a continuat haosul, urmând ca ex-colonelul KGB, Vladimir Putin, sa preia puterea, sa restabilească ordinea si sa stopeze procesul de dizolvare a Rusiei, la care s-a adaugat si mentinerea “adancimii strategice” prin conflictele “înghețate”.

La ora actuală, după 20 ani de “domnie” si cu încă 2 mandate “constituționale” de președinte, se pune problema “moștenitorului” de la Kremlin, deoarece sistemul de putere existent nu accepta outsiders si dorește sa se perpetueze in aceeași matrice. Acum, pe fondul arestării ilegale a lui Navalny, a posibilelor proteste continue, dar mai ales a extinderii lor si a creșterii lor, plus a problemelor economice majore, puterea de la Kremlin are de luat decizii strategice: continuarea “dinastiei” post-Putin printr-un ex-KGB/FSB/GRU, cu proiecția haosului si a continuării dizolvării sau o schimbare la 180 grade prin acceptarea lui Navalny / Mandela al Rusiei. Următorii ani ne vor arăta decizia luata“, a conchis Vlășceanu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel