Deși spune că are control total asupra spațiului aerian ucrainean, Rusia acuză că două Mi-24 au trecut granița și au lovit Belgorodul

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Două elicopterele de atac ale Ucrainei au lovit vineri dimineață un depozit de combustibil din orașul rus Belgorod, a declarat un oficial rus, făcând astfel prima acuzație de atac aerian ucrainean pe teritoriul Rusiei de când Moscova a invadat Ucraina.

După o planificare atentă și o acțiune “chirurgicală” de aviație, o pereche de elicoptere de atac ucrainene Mi-24 au zburat astăzi, 1 aprilie, în jurul orei locale 05.30, peste granița cu Rusia și au lansat rachete nedirijate, de tipul S-8, asupra unui depozit de combustibil din Belgorod.

 

 

În pofida declarației făcute de oficialul rus, reușita arată că, foarte probabil, nu este prima dată când forțele ucrainene lovesc facilități militare în Belgorod, care se află la 40 de km nord de graniță și la 80 de km de orașul ucrainean Harkov, asediat de trupele ruse încă de la începutul invaziei.

Marți, 29 martie, cu trei zile înainte de raidul elicopterelor Mi-24, armata ucraineană a lovit un depozit separat din Belgorod cu rachete balistice Tochka, informație neconfirmată însă până în prezent de oficialitățile ruse.

Raidul de astăzi este considerat o reușită a forțelor ucrainene nu numai pentru impactul pe care îl are asupra stocurilor de combustibil ale Kremlinului de lângă Harkov, ci și pentru efectul său psihologic.

Un membru al serviciilor de urgență din Rusia a recunoscut daunele provocate de elicopterele ucrainene: „Sunt 16 rezervoare la locul incendiului”, a declarat oficialul presei de stat. „Incendiul a cuprins opt rezervoare cu combustibili, cu un volum de două mii de metri cubi, existând pericolul ca incendiul să se extindă și la celelalte opt”.

Dincolo de pagubele pe care, fără îndoială, Kremlinul le poate compensa fără mari probleme, acțiunea aeriană demonstrează că există un număr de elicoptere de luptă ucrainene care au reuși să supraviețuiască bombardamentului rus inițial, iar această capabilitate poate încă să joace un rol semnificativ în luptă. Cu atât mai mult cu cât, din analiza imaginilor foto și video obținute până în prezent, pot fi confirmate doar două pierderi în rândul flotei de Mi-8 și Mi-24 deținute de Ucraina dinainte de război.

 

Elicopterele ucrainene ar fi zburat aproape 100 km în spațiul aerian rus

 

Raidul elicopterelor ucrainene este însă cu atât mai îndrăzneț cu cât acestea au zburat aproape 100 km prin spațiul aerian rus care, teoretic, este puternic apărat.

Foarte probabil acestea au zburat la altitudini foarte mici, sub acoperirea întunericului, rămânând sub orizontul radarelor sistemelor de apărare antiaeriană ruse. S-au apropiat de țintă și au lăsat rachete simple, nedirijate, care nu necesită marcare din partea forțelor de la sol.

Aparent, ambele Mi-24 s-au întors în siguranță la baza din care au decolat. Este posibil ca aceasta să fie mult în interiorul țării, ceea ce presupune că raidul a solicitat la maximum raza de acțiune a aparatelor care pot zbura 400-450 km. Ucrainenii s-ar putea să fi suplimentat rezervoarele de combustibil pentru a le oferi o extindere a razei de acțiune.

Demonstrația făcută astăzi de ucraineni arată că, deși războiul intră în a șasea săptămână, Ucraina mai are mult potențial de luptă. Poate că ucrainenii nu mai pot organiza un alt raid similar pe teritoriul Rusiei, dar au demonstrat că pot fi creativi și pot găsi modalități neașteptate de a riposta agresorului.

CITEȘTE ȘI: Rusia susține că a preluat controlul integral în spațiul aerian al Ucrainei iar în ultimele 24 de ore a doborât 5 avioane ucrainene

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel