Deși părea să vrea câteva sute, Arabia Saudită se limitează în final la “doar” 54 de avioane de luptă Rafale

Nicolae Iordan |
Data publicării:

În luna august, surse arabe și europene indicau că Arabia Saudită este pe cale să înregistreze un acord record pentru avioanele franceze de luptă Rafale. Dacă la acel moment se numărul vehiculat de aeronave ajungea până la aproximativ 200 de aparate, potrivit unui raport recent  publicat de cotidianul francez "La Tribune", Riadul are acum în vedere achiziționarea a 54 de astfel de avioane de luptă fabricate de compania franceză Dassault Aviation.

Statul din Golf a cerut companiei să prezinte o propunere pentru un potențial acord până pe 10 noiembrie. Regatul Saudit nu a mai solicitat până în prezent avioane militare franceze.

"La Tribune" a precizat că Dassault Aviation se mișcă cu prudență în ceea ce privește potențiala vânzare, din cauza dependenței istorice a Forțelor Aeriene Regale Saudite de avioanele americane F-15 și de aeronavele Eurofighter ale companiei europene BAE Systems și partenerilor săi germani.

Arabia Saudită a fost cel mai mare client de export pentru aeronava Eurofighter în ultimii ani, dar Germania a suspendat aprobările pentru vânzarea de arme către țara arabă bogată în petrol după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul Regatului din Istanbul, Turcia.

Solicitând avioane de luptă franceze Rafale, Arabia Saudită se alătură Emiratelor Arabe Unite, Egiptului și Qatarului, ale căror Forțe Aeriene posedă deja aceste aeronave.

Rafale a intrat în serviciu în Marina franceză în 2004 și a obținut un succes târziu la export. Din cele 453 de aeronave noi comandate în această etapă, șapte clienți străini au solicitat 261 de avioane, precum Grecia, Croația, Indonezia și India, pe lângă țările din Orientul Mijlociu, în timp ce armata franceză a solicitat 192 de exemplare.

În prezent, cea mai mare comandă externă aparține  Emiratelor Arabe Unite, care în urmă cu doi ani au semnat un contract pentru cumpărarea a 80 de aeronave Rafale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel