Rusia vrea să păstreze un as în mânecă: Rachetele Kinzhal, folosite mai rar. În același timp, Moscova încearcă să mărească producția de rachete hipersonice

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-31BM cu rachetă hipersonică Kinzhal. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
MiG-31BM cu rachetă hipersonică Kinzhal. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Zvezda al Ministerului rus al Apărării, șeful companiei de stat Rostec, Serghei Chemezov, a declarat, pe 18.02.2023, că întreprinderile de apărare din Rusia au crescut producția de rachete și muniții de toate calibrele, inclusiv de rachete hipersonice cu bazare aeriană de tip Kinzhal (H-47M2).

Complexul hipersonic Kinzhal a fost testat în cadrul “operației militare speciale” din Ucraina, unde și-a dovedit eficiența, potrivit reprezentantului Rostec. Acesta este produs în serie, dar anterior volumul de producție era mic, deoarece înainte de operația militară specială nu era necesar un număr mare de astfel rachete. Acum situația s-a schimbat, Ministerul Apărării are nevoie de mai multe rachete, iar Complexul Militar Industrial și-a mărit producția, afirmă Chemezov.

Potrivit precizărilor acestuia, Complexul Militar Industrial a crescut producția nu numai în ceea ce privește rachetele hipersonice Kinzhal, ci și la alte categorii de rachete, precum și la munițiile de toate calibrele. Astfel, volumele de producție ale unor produse militare au crescut chiar și de 50 de ori.

Din complexul rusesc Kinzhal face parte și avionul de vânătoare-interceptare MiG-31K, modernizat special ca purtător de rachete hipersonice.

Racheta complexului este capabilă să lovească ținte la o distanță de 2.000 de kilometri și, după cum susține partea rusă, nu poate fi interceptată de sistemelele actuale de apărare antiaeriană ale NATO.

Prima escadrilă de avioane MiG-31K cu rachete hipersonice Kinzhal a fost introdusă în serviciul de luptă în Regiunea Militară Sud în luna decembrie 2017. Din aprilie 2018, aeronavele MiG-31K au început să execute zboruri regulate deasupra Mării Negre și Mării Caspice.

În viitor, Rusia va folosi complexele Kinzhal și pentru acoperirea spațiului aerian al Arcticii.

Comentariul autorului: Rachetele hipersonice rusești de tip H-47M2 au fost întrebuințate într-un număr limitat de cazuri în Ucraina, pentru distrugerea unor puncte de comandă sau depozite de muniții ale armatei ucrainene.

Ținând cont de faptul că acestea au fost dezvoltate pentru lovirea, în special, a unor ținte navale de mari dimensiuni (portavioane, crucișătoare sau distrugătoare), în cadrul conflictului cu Ucraina nu există ținte potrivite pentru rachetele Kinzhal. Mai degrabă, se poate aprecia că partea rusă anunță creșterea producției de rachete de acest tip pentru a arăta că este pregătită de o eventuală escaladare a conflictului care ar conduce către o confruntare cu SUA și alte state din cadrul NATO.

Sursa: topwar.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel