Biden merge în Israel. Desantul diplomatic al SUA în Orientul Mijlociu pare, până acum, departe de succesul așteptat

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Joe Biden / Foto: Casa Albă, Adam Schultz, flickr
Joe Biden / Foto: Casa Albă, Adam Schultz, flickr

Statele Unite încearcă, din calitatea lor de cel mai important aliat al Israelului, să găsească susținere în rândul liderilor statelor arabe. Cu toate acestea, rezultatele sunt până acum modeste, notează Politico.

Șeful diplomației americane a anunțat că președintele SUA va ajunge, miercuri, în Israel.

Atacul Hamas asupra Israelului a fost atât de masiv și violent încât, în ciuda bombardamentelor israeliene care au adus Gaza în pragul unui colaps umanitar, pentru moment, președintele american Joe Biden pare să fi dat mână liberă prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu în privința operațiunilor aeriene împotriva Hamas. Deja, pe fondul numeroaselor atacuri aeriene israeliene, sute de mii de palestinieni au fost strămuți în Gaza.

Totuși, în privința invaziei terestre în Gaza, lucrurile stau puțin diferit - încă au loc negocieri intense pentru a obține cel puțin o poziție neutră din partea vecinilor Israelului.

Administrația Biden nu își poate permite să înstrăineze alegătorii pro-Israel înainte de alegerile de anul viitor. Puternicul lobby pro-Israel, condus de AIPAC, este o forță majoră în politica SUA și l-a susținut adesea pe Netanyahu, precizează Reuters.

În același timp, SUA încearcă să găsească susținere în rândul vecinilor Israelului, dar până acum rezultatele par modeste, iar vizita planificată a președintelui Joe Biden în regiune ar putea să nu ajute, scrie și Politico.

Oficialii americani nu au reușit să convingă majoritatea liderilor arabi să denunțe Hamas pentru atacul brutal al grupării militante palestiniene asupra Israelului sau să facă declarații de susținere a răspunsului militar al Israelului.

Blinken a fost tratat cu răceală atât de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, cât și de președintele Egiptului. Mohammed Bin Salman l-a lăsat pe Blinken să aștepte câteva ore înainte de a se întâlni cu el duminică, în timp ce președintele egiptean i-a ținut șefului diplomației americane o lecție de istorie.

 

Negocierile ar putea fi mai fructuoase decât se admite declarațiile publice

Sprijinul neechivoc al SUA pentru Israel (spre deosebire de pozițiile mai nuanțate pe care le adoptă adesea în crizele din Orientul Mijlociu) poate fi una dintre cele mai mari bariere în calea unor relații mai bune cu statele din regiune.

Președintele SUA va ajunge, miercuri, în Israel  pentru a-și arăta solidaritatea cu cel mai apropiat aliat al Americii în Orientul Mijlociu

Politico scrie că Biden se va întâlni cu câțiva lideri arabi din Iordania și va vizita Israelul pentru a-și arăta solidaritatea cu aliatul principal din Orientul Mijlociu.

Deși demersurile SUA nu par a avea ecou în rândul oficialilor arabi, analiștii notează că discuțiile din culise pot fi mai fructuoase decât se admite declarațiile publice. Mai exact, liderii arabi ar putea să nu fie dispuși să spună sau să facă lucruri în public care ar enerva populația, unde sprijinul pentru palestinieni este mare.

SUA par să aibă o oarecare influență asupra Israelului.

Oficialii americani și alți oficiali străini au lucrat cu succes în culise pentru a convinge Israelul să renunțe/amâne un atac terestru, după o notificare inițială de evacuare de 24 de ore pentru aproximativ 1 milion de oameni care trăiesc în nordul Gazei.

La primele ore ale zilei de marți, la Tel Aviv, Blinken a anunțat că Statele Unite și Israelul „au convenit să dezvolte un plan care va permite ajutorului umanitar din partea națiunilor donatoare și organizațiilor multinaționale să ajungă la civilii din Gaza”.

 

Cancelarul german va merge în Israel și Egipt

 

Cancelarul german Olaf Scholz va vizita marți Israelul pentru a-i asigura personal pe reprezentanții statului israelian de sprijinul german.

Serviciul de presă al guvernului german a informat despre călătoria, care va dura două zile și va include și o vizită în Egipt. Ministrul federal al Afacerilor Externe Annalena Baerbock a vizitat deja Israelul săptămâna trecută.

Cancelarul a declarat că Israelul are dreptul să se apere și că securitatea Israelului este un interes național al Germaniei. În plus, parlamentul german a aprobat săptămâna trecută în unanimitate o rezoluție care recunoaște dreptul israelienilor de a se apăra și solicită guvernului Scholz să ofere statului israelian tot ce are nevoie pentru a se apăra.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel