Deranjată de echipamentele militare donate R. Moldova de către SUA, Rusia amenință că livrările vor complica rezolvarea conflictului din Transnistria

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Anatol Șalaru (fostul ministru al Apărării) Facebook
Sursă foto: Anatol Șalaru (fostul ministru al Apărării) Facebook

Livrările de echipamente militare americane către Republica Moldova vor complica şi mai mult rezolvarea diferendului transnistrean, a declarat joi, în cursul unei conferinţe de presă, directorul adjunct al Departamentului de Informaţii şi Presă al Ministerului rus de Externe, Aleksei Zaiţev, potrivit Agerpres, care citează agenţia de presă oficială rus TASS.

Oficialul rus a acuzat SUA şi NATO de atragerea Republicii Moldova în structurile euroatlantice.

"Este puţin probabil ca astfel de paşi, care se înscriu în linia comună a Washingtonului şi Bruxellesului cu privire la atragerea Republicii Moldova în structurile euroatlantice, să contribuie la consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului", a afirmat diplomatul rus, adăugând că aceasta va complica şi mai mult procesul aflat deja în blocaj al reglementării transnistrene.

Reprezentantul diplomaţiei ruse a afirmat că SUA au livrat Republicii Moldova echipamente în valoare totală de aproximativ 5 milioane de dolari, iar până la sfârşitul acestui an au fost anunţate alte livrări similare din Statele Unite.

Potrivit acestuia, este vorba de arme de calibru mic, dispozitive de comunicaţii, sisteme de artilerie uşoară şi vehicule blindate.

"Scopul declarat al acestora este creşterea potenţialului forţelor armate ale Republicii Moldova şi a interoperabilităţii acestora pentru participarea la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii", a spus Zaiţev.

 

SUA ajută R. Moldova să își modernizeze apărarea



În acest context, agenţia de presă TASS aminteşte că Republica Moldova este, conform Constituţiei sale, un stat neutru. În acelaşi timp, la Chişinău funcţionează un Birou de legătură NATO, conceput să sporească eficienţa cooperării dintre cele două părţi.

Portalul Deschide.md menţionează în acest context că SUA ajută Republica Moldova să-şi modernizeze apărarea pentru a-şi proteja neutralitatea şi suveranitatea. Într-o postare pe Facebook a Ambasadei SUA la Chişinău se menţionează că echipamentul militar care a ajuns la 26 septembrie la Chişinău se înscrie pe linia parteneriatului strategic de 30 de ani.

"Am livrat echipamente militare americane care vor ajuta Republica Moldova doar în acest scop. Guvernul de la Chişinău a contribuit cu un milion de dolari la această achiziţie de 5 milioane de dolari pentru a continua transformarea Armatei Naţionale într-o forţă care să contribuie la apărarea naţională, să ofere sprijin crucial autorităţilor civile şi să contribuie la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii", se afirmă în mesajul ambasadei americane, citat de Deschide.md.

Publicaţia NewMaker precizează că Republica Moldova a primit prima parte dintr-un lot de echipamente militare în valoare de 5 milioane de dolari. Lotul va fi livrat în câteva tranşe până la sfârşitul anului, fiind destinat unităţilor armatei naţionale moldovene

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel