Depășit net în lupta aeriană, Kievul se bazează (încă) exclusiv pe tehnica sovietică. Câte avioane de luptă MiG-29 și Su-25 a primit până acum Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-29, Ucraina, sursă foto: MilitaryAviation.in.ua
MiG-29, Ucraina, sursă foto: MilitaryAviation.in.ua

Deși raportul de forțe între armatele Federației Ruse și Ucrainei s-a mai echilibrat, în favoarea Kievului, în ultimele 16 luni de război, Forțele Aeriene ucrainene rămân încă extrem de vulnerabile.

Forțele aeriene se confruntă zilnic cu avioane rusești mai puternice și mai moderne. În ciuda acestui fapt, Statele Unite au ezitat mai bine de un an până să accepte transferul avioanelor occidentale în Ucraina, deși lucrurile se îndreptau evident către această soluție.

Pilot al Forțelor Aeriene ucrainene, zburând un MiG-29 / facebook

Așa cum remarca și fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, administrația Biden a adoptat o poziție corectă în privința invaziei din Ucraina, dar armele și echipamentele militare trebuiau livrate ”mai mult și mai devreme”, mai ales în primele săptămâni ale invaziei. ”De ce n-au fost trimise mai multe arme în Ucraina? Trebuia să le dăm avioanele (occidentale n.r.) acum un an (...) pentru a se putea apăra”, este de părere Zuckerman.

Într-adevăr, privind din afară și fără a avea informațiile de care dispun decidenții militari și politici, putem spune că SUA și statele occidentale au așteptat prea mult timp pentru a lua decizia de a trimite avioane de luptă în Ucraina și, potrivit ultimelor estimări, se pare că primele avioane F-16 vor ajunge pe frontul din Ucraina la începutul anului 2024.

 

Câte avioane de luptă a primit Ucraina

Avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Slovace / Credit foto: Ministerul Apărării din Slovacia.

Până la venirea primelor F-16, Kievul trebuie să se descurce cu ce mai are în hangare, la care se adaugă aeronavele sovietice primite de la statele care dispuneau de astfel de aparate de zbor, în special de la Polonia și Slovacia. De altfel, oficialii de la Kiev recunoșteau că Ucraina a folosit în prima etapă a contraofensivei avioane MiG-29 primite de la Slovacia și Polonia.

Dar câte avioane sovietice a primit Ucraina până acum? CNN face o analiză și identifică numărul aproximativ de aeronave sovietice primite de Ucraina în ultimul an și jumătate de război. Este vorba de aeronave MiG-29 și Su-25 care trebuie să lupte cu sistemele antiaeriene, dar și cu avioanele rusești care sunt, de cele mai multe ori, mai moderne decât echipamentele de care dispun ucrainenii.

Su-25 sunt avioane de atac sovietice care efectuează misiuni la altitudini foarte joase, astfel încât să nu fie detectate de radarele și aeronavele rusești de apărare aeriană.

Avion Su-35 / Ministerul rus al apărării

Acum, avioanele Forțelor Aerospațiale Ruse sunt principala amenințare pentru piloții ucraineni, care spun că luptă împotriva Su-35-urile rușilor cu radare mai puternice și rachete cu rază mai mare de acțiune. De fapt, asta înseamnă că inamicul va fi primul care va vedea și va trage o rachetă asupra aeronavei Forțelor Aeriene Ucrainene.

Publicația americană notează că în total 45 de avioane au fost predate Ucrainei - majoritatea sunt avioane de luptă MiG-29 și un număr mic de avioane Su-25.

Principalii donatori pentru forțele aeriene au fost Polonia, Slovacia și Macedonia de Nord. Acesta din urmă a predat aeronave de atac Su-25, primit anterior chiar de la Ucraina.

Slovacia a transferat toate aeronavele MiG-29 existente, dintre care unele erau modernizate.

De asemenea, Polonia a predat peste 10 MiG-29 datorită permisiunii Germaniei, de la care primise aeronavele.

Citește și: Micuța Slovacie, un exemplu pentru Europa: Slovacia a predat deja Ucrainei toate cele 13 avioane MiG-29 promise

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel