Demonstrație de forță printr-un mesaj cu mantă a Franței: Submarinul nuclear SNA Suffren ajunge în Golful Persic

Darius Muresan , Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Submarinul nuclear SNA Suffren, foto: Marina franceză
Submarinul nuclear SNA Suffren, foto: Marina franceză

Marina franceză este în general foarte discretă cu privire la desfășurarea submarinelor sale de atac cu propulsie nucleară [SNA]. Și când comunică despre ele, înseamnă că are un mesaj de transmis.

Astfel, pe 25 august, Statul Major al Forțelor Armate franceze a anunțat, prin X/Twitter, că SNA Suffren tocmai a acostat în Emiratele Arabe Unite.

„Ca parte a desfășurării sale în Indo-Pacific, SNA Suffren a andocat în această dimineață în Emiratele Arabe Unite. Această escală reprezintă o mărturie a parteneriatului privilegiat dintre Franța și Emirate, demonstrând totodată autonomia strategică și credibilitatea franceză în zonă”, se precizează în postare.

 

 

Comandamentul francez al Zonei Maritime a Oceanului Indian [ALINDIEN], care răspunde de forțele franceze din Emiratele Arabe Unite [FFEAU], a oferit mai multe detalii despre motivele acestei escale, printr-un scurt comunicat de presă.

„Baza Navală Abu Dhabi, unde Suffren a sosit pe 25 august 2023, este un punct de sprijin strategic în nord-vestul Oceanului Indian. Datorită unui parteneriat solid dintre Franța și Emiratele Arabe Unite, forțele franceze sunt capabile să primească și să sprijine toate tipurile de nave ale Marinei franceze desfășurate în zonă pentru a contribui în mod eficient la stabilitatea regiunii, reafirmând atașamentul ferm al Franței față de ordinea internațională bazată pe dreptul internațional și libertatea de acces în spațiile internaționale, a precizat ALINDIEN.

 

Escala la Abu Dhabi, care poate fi privită ca un „semnal strategic”, implică faptul că SNA Suffren a navigat prin strâmtoarea Hormuz, unde Statele Unite acuză Iranul că amenință traficul maritim. De aici, decizia recentă a SUA de a-și consolida poziția militară în regiune, inclusiv desfășurarea navelor de asalt amfibie USS Bataan și USS Carter Hall, precizează publicația franceză Zone Militaire (Opex 360).

Pentru Franța, Oceanul Indian este o zonă de „interes strategic”, din cauza teritoriilor asupra cărora își exercită suveranitatea și a importanței acestei regiuni pentru comerțul maritim mondial, într-un moment în care tinde să devină o zonă contestată, cu o prezență navală chineză din ce în ce mai puternică.

Suffren a fost observat în Canalul Suez pe 29 iulie, având instalat pe punte hangarul detașabil [Dry Dock Shelter, sau DDS], care permite luarea la bordul submarinului a unui propulsor subacvatic de a treia generație [PSM3G] – un minisubmarin - folosit de comandoul Hubert (unul dintre cele șapte comandouri navale ale Marinei Franceze și omologul echipei americane SEAL Team 6 – nota autorului). Capacitatea submarinului Suffren de a utiliza PSM3G nu a fost încă omologată de către Direcția Generală de Armament [DGA]. Dar, fără îndoială, va avea loc la sfârșitul acestei misiuni, a mai precizat Zone Militaire.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel