Demonstrație de forță în apropiere de Rusia din Sud (Armenia) până în Nord la Baltică. SUA își asumă rolul principal în pregătirea pericolului rus

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: NORAD
Sursa foto: NORAD

Pe 11.09.2023, presa rusă a semnalat faptul că, în apropierea granițelor Federației Ruse, a început desfășurarea de exerciții cu participarea unor așa-zise „țări neprietenoase”. Acestea acoperă un teritoriu care se întinde din Armenia și până la Marea Baltică.

Astfel, în Bulgaria, începând cu 11 septembrie, se desfășoară exercițiul Rhodope 23, cu participarea a 350 de militari din Bulgaria, Republica Cehă, Italia și Statele Unite.

În plus, în perioada 11-20 septembrie, pe teritoriul Armeniei, au loc exerciții comune ale Forțelor Armate ale SUA și Armeniei, care simulează desfășurarea unor operațiuni de menținere a păcii.

Totodată, în perioada 11-15 septembrie, în România, se desfășoară exercițiul Sea Breeze 23.3. În cadrul acestuia, în Delta Dunării și în Marea Neagră, forțe și mijloace din Statele Unite, Marea Britanie, România, Franța, Turcia și Ucraina vor lucra la dezvoltarea compatibilității tactice. Teritoriul manevrelor va fi patrulat de un avion antisubmarin P-8A Poseidon.

Trebuie remarcat faptul că, pe 09 septembrie, în Marea Baltică, au început manevrele de două săptămâni cu numele de cod Coasta de Nord. La acestea participă aproximativ 3.000 de militari și unități de luptă din 14 state.

Nu în ultimul rând, și în Republica Moldova se afă în curs de desfășurare, în perioada 10-22 septembrie, exercițiul Rapid Trident-2023, la care participă aproximativ 500 de militari moldoveni, români și americani.

Între altele, pe 11 septembrie, presa rusă a preluat și o știre apărută în cotidianul britanic Financial Times, potrivit căreia, în anul 2024, NATO intenționează să desfășoare cel mai mare exercițiu planificat după încheierea Războiului Rece, care vizează descurajarea Rusiei.

La manevrele cu numele de cod Steadfast Defender 24 vor participa peste 40.000 de militari, aproximativ 50 de nave de luptă și un număr mare de avioane militare. Activitățile principale din cadrul exercițiului se vor desfășura pe flancul estic al NATO, inclusiv în Germania, Polonia și statele baltice.

 

NATO pregătește și cel mai mare exercițiu militar de după Războiul Rece. Zeci de mii de militari se vor antrena pentru un scenariu de tip Articol 5

 

Steadfast Defender 24 (STDE24) -  cel mai amplu exercițiu militar al NATO de la căderea Cortinei de Fier - va avea loc la începutul anului viitor, în Germania, Polonia și Țările Baltice.

Un număr de 41.000 de militari și peste 50 de nave vor lua parte la exercițiul Steadfast Defender 24 (STDE24), în timp ce componenta aeriană va fi și ea bine reprezentată: sunt planificate între 500 și 700 de misiuni de luptă aeriană.

Complexitatea exercițiului este una fără precedent, în ultimele decenii. Spre exemplu, la ultimul exercițiu Steadfast Defender, cel efectuat în 2021, au participat aproximativ 9.000 de militari

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel