Demonstrație de forță a SUA după 40 de ani: Submarinul USS Kentucky, purtător de rachete nucleare balistice, a ajuns în Coreea de Sud

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
USS Kentucky în Busan, Coreea de Sud / Foto: US Navy - Mass Communication Specialist 1st Class Michael Chen
USS Kentucky în Busan, Coreea de Sud / Foto: US Navy - Mass Communication Specialist 1st Class Michael Chen

Submarinul cu rachete balistice nucleare din clasa Ohio, USS Kentucky (SSBN-737), a sosit la Busan, Coreea de Sud, prima vizită a unui submarin american din această categorie, în patru decenii, a anunțat marți Comandamentul Strategic al SUA.

Vizita la Busan a fost planificată în Declarația de la Washington din acest an, un acord între Washington și Seul pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a alianței dintre cele două țări. Ca parte a declarației, cele două țări au convenit asupra unor măsuri de descurajare suplimentare.

Ultima dată când un submarin nuclear american cu rachete balistice a vizitat Coreea de Sud a fost în anii 1980, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale de la Seul.

„Desfășurarea submarinelor americane cu rachete balistice cu propulsie nucleară (SSBN) în Peninsula Coreeană este un exemplu de acțiune care demonstrează că descurajarea extinsă a SUA împotriva Republicii Coreea va fi pusă în aplicare cu fermitate”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Lee Jong-seop. „Demonstrăm oamenilor și comunității internaționale o poziție solidă de apărare comună ROK-SUA.”

Submarinul Kentucky, cu sediul la Baza Navală Kitsap, Bangor, Washington este unul dintre cele 14 submarine din clasa Ohio care pot lansa rachete balistice intercontinentale Trident II D5.

Luna trecută, submarinul cu rachete ghidate din clasa Ohio, USS Michigan (SSGN-727) a intrat în Busan. Spre deosebire de Kentucky, Michigan a fost transformat pentru a transporta 154 de rachete Tomahawk de atac terestru, potrivit Institutului Naval al SUA (think tank).

USS Kentucky a ajuns în portul Busan la o săptămână după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care a căzut în Marea Japoniei. Statele Unite, ONU și Japonia au protestat față de lansarea nord-coreeană.

Marți, 18 iulie, Biroul Primului Ministru al Japoniei a postat pe Twitter că, Coreea de Nord a lansat o rachetă, suspectată ca fiind o ICBM.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel