Demiterea lui Trump. În SUA se cere aplicarea amendamentului 25 pe motiv că președintele este 'bolnav mintal'

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Donald Trump, sursă foto: White House Facebook
Donald Trump, sursă foto: White House Facebook

Cu toate că președintele ales Joe Biden va prelua mandatul pe data de 20 ianuarie 2021, incidentele de la Capitoliul SUA când susținătorii președintelui în exercițiului Donald Trump au pătruns în forță în timp ce Congresul certifica victoria lui Biden, i-a îndemnat pe mai mulți lideri politici să ceară aplicarea amendamentului 25 al Constituției Statelor Unite ale Americii.

Amendamentul 25 permite declararea președintelui ca „inapt” să-și exercite funcția, astfel că Donald Trump ar fi demis chiar și pentru câteva zile. Într-un asemenea scenariu, conducerea Casei Albe ar fi preluată de vicepreședintele în exercițiu Mike Pence.

Invocarea celui de-al 25-lea amendament al Constituției SUA a fost făcută de mai mulți lideri politici, atât democrați, cât și republicani.

Potrivit CNN, după violențele de la Capitoliu, un număr tot mai mare de lideri republicani și membri ai Cabinetului cred că Donald Trump ar trebui să fie revocat din funcție. Acest lucru a fost declarat de patru republicani, pentru sursa citată, sub protecția anonimatului. Mai mult, doi dintre ei consideră că președintele în exercițiu Donald Trump ar trebui să fie pus sub acuzare pentru instigare după ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021. 

Pe de altă parte, invocarea celui de-al 25-lea amendament necesită ca vicepreședintele Mike Pence și majoritatea Cabinetului să voteze pentru înlăturarea lui Trump, pe motiv că nu își mai poate exercita funcția. Ar fi un lucru fără precedent în istoria SUA.

Totodată, membrii democrați ai Comisiei juridice din Camera Reprezentanților i-au solicitat în unanimitate vicepreședintelui Mike Pence, printr-o scrisoare, să invoce amendamentul 25 pe motiv că președintele Donald Trump „este bolnav mintal şi incapabil să gestioneze, dar şi să accepte rezultatul alegerilor din 2020”, când a pierdut în fața lui Joe Biden.

Donanld Trump refuză să recunoască că a fost învins în noiembrie 2020 și acuză fraudarea scrutinului.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel