Decorat de Rusia, Szijjarto anunță că Ungaria nu va urma exemplu României și nu va accepta trupe suplimentare pe teritoriul ei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Ungariei la granița maghiară. Sursă foto: Guvernul de la Budapesta
Armata Ungariei la granița maghiară. Sursă foto: Guvernul de la Budapesta

Ungaria nu va accepta dislocarea de noi trupe pe teritoriul său, asemenea Poloniei și României, în contextul crizei de la granița Ucrainei, generată de acțiunile agresive și provocatoare ale Federației Ruse.

Anunțul a fost făcut chiar de Peter Szijjarto, ministrul de Externe de la Budapesta, într-un interviu acordat Euronews. El a precizat că e nevoie de dialog între SUA și Federația Rusă pentru aplanarea conflictului și consideră că NATO e deja prezentă în Ungaria, referindu-se la forțele armate maghiare.

 

Decorat de Lavrov, Peter Szijjarto spune că Ungaria nu vrea trupe suplimentare NATO pe teritoriul ei

 

„Noi nu am fost de acord și nici nu vom fi (n.a. - pentru suplimentarea de trupe aliate pe teritoriu maghiar) pentru că deja avem trupe NATO pe teritoriul național, Armata Ungariei. Sunt suficiente pentru a garanta securitatea țării și nu avem nevoie de trupe suplimentare”, a subliniat șeful diplomației de la Budapesta.

Declarația lui Peter Szijjarto vine la doar câteva zile după vizita la Moscova a premierului maghiar Viktor Orban.

Interesant e că la finalul anului trecut Peter Szijjarto a primit la Moscova Ordinul Prieteniei din partea omologului său rus Serghei Lavrov. Șeful diplomației maghiare a fost decorat pentru „dezvoltarea relațiilor dintre Ungaria și Federația Rusă”.

La vremea respectivă Peter Szijjarto s-a declarat „mândru de menţinerea unei cooperări bazate pe interese comune şi încredere reciprocă cu Moscova, în pofida tendinţelor regionale şi globale intimidante”.

 

Ungaria anunță că refuză trupe suplimentare NATO în timp ce primele blindate americane au intrat în România

 

Amintim că ieri seară primele elemente de tehnică militară ale detașamentului SUA care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar au intrat în România pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac.

Cei aproximativ 1.000 de militari americani ai TF Cougar se vor alătura, în zilele următoare, efectivelor SUA deja prezente în România. Locațiile de încartiruire și antrenament vor fi comunicate ulterior.

Misiunea principală a TF Cougar pe timpul dislocării în România va consta în desfășurarea de antrenamente și activității în comun cu structurile Armatei României, în scopul ridicării nivelului de interoperabilitate și a încrederii reciproce.

Dislocarea acestui detașament face parte din măsurile de consolidare a posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, ca formulă defensivă de asigurare a securității aliaților și de descurajare a acțiunilor agresive în regiunea Mării Negre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel