Decizia SUA de a declara Gărzile Revoluționare organizație teroristă, considerată ”iresponsabilă” de Siria

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Siria a condamnat luni decizia Washingtonului de a pune Corpul Gărzilor Revoluţionare iraniene, armata ideologică a Republicii Islamice, pe lista organizaţiilor teroriste străine, calificând-o drept "iresponsabilă".

Decizia americană este "un atac flagrant" asupra suveranităţii Teheranului, principalul aliat regional al Damascului, a declarat o sursă din cadrul ministerului de externe de la Damasc pentru agenţia oficială de ştiri siriană Sana.

Iranul sprijină militar şi economic forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad în conflictul sirian, aminteşte France Presse.

Considerată "iresponsabilă", această măsură a Washingtonului subliniază în acelaşi timp rolul important al Gărzilor Revoluţionare în apărarea Iranului împotriva SUA şi a Israelului, a asigurat sursa diplomatică siriană.

"Decizia americană este un motiv de mândrie", a precizat sursa citată de Sana.

Pentru preşedintele Donald Trump, această măsură "fără precedent" reprezintă "o recunoaştere nu doar a faptului că Iran este un stat ce susţine terorismul, ci şi a faptului că Gărzile participă activ, finanţează şi promovează terorismul".

Măsura americană vizează în special Forţa Quds, o unitate de elită responsabilă cu operaţiunile externe ale Gărzilor Revoluţionare în ţări precum Irak sau Siria.

Iranul a ripostat afirmând că de acum încolo va considera "regimul SUA drept un stat ce sponsorizează terorismul, iar forţele americane în Orientul Mijlociu drept "grupuri teroriste".

Consiliul suprem al securităţii naţionale iraniene a condamnat decizia, numind-o "ilegală şi lipsită de sens".

De la sosirea sa la Casa Albă, Donald Trump a luat în colimator regimul de la Teheran. În mai 2018, preşedintele a retras SUA din acordul internaţional convenit în 2015 menit să împiedice Iranul să obţină bomba atomică, considerându-l prea lejer.

Washingtonul a restabilit toate sancţiunile ridicate în schimbul obţinerii angajamentului nuclear iranian şi a promis o "presiunea maximă" prin "cele mai puternice măsuri punitive din istorie".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel