De frica nemulțumirilor, Kremlinul a permis presei subordonate să spună adevărul despre ultimele înfrângeri

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine, facebook
Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine, facebook

Kremlinul pare că umblă la cenzura informațiilor despre război și instruiește instituțiile de presă de stat să recunoască unele dintre înfrângerile armatei ruse în Ucraina.

Moscova se teme că propaganda optimistă alimentează nemulțumirile în rândul cetățenilor săi.

Bloomberg citează mai multe surse care au vorbit sub condiția anonimatului și arată că strategia comunicațională a Kremlinului suferă unele ajustări

Astfel, după luni de reportaje aproape exclusiv despre „succesele” armatei ruse, în ultimele săptămâni, televiziunea de stat rusă a început să vorbească despre retragerile și înfrângerile forțelor de ocupație. În același timp, „criticii” trebuie să fie extrem de atenți - nu trebuie să meargă prea departe și nu au dreptul să se îndoiască de decizia lui Putin de a lansa o invazie la scară largă și de „competența” sa în domeniul planificării militare.

 

Putin, ședință cu ”corespondenții de război”

 

Kremlinul speră că „un pic de zgomot” poate ajuta la consolidarea sprijinului opiniei publice.

Ca parte a acestei noi abordări, în această vară, dictatorul Vladimir Putin a ținut cel puțin două întâlniri cu ușile închise cu un mic grup de „corespondenți militari ruși” , una dintre ele cu puțin timp înainte ca Rusia să anunțe o mobilizare „ parțială” au spus surse ale publicației.  

Potrivit interlocutorilor Bloomberg, la ultima întâlnire cu Putin, „ corespondenții militari” au descris șefului regimului de la Kremlin „situația teribilă de pe front” și contraofensiva rapidă a Forțelor Armate, în timpul căreia apărătorii Ucrainei în câțiva săptămâni au eliberat teritoriul pe care rușii l-au ocupat de luni de zile.

„Unii reporteri au plecat întrebându-se dacă, la briefingurile sale oficiale, Putin își dă cu adevărat seama despre situația reală”, scrie Bloomberg.

 

Propaganda relatează problemele, dar evită să recunoască meritele ucrainene

 

Pe fondul contraofensivei Ucrainei, televiziunea de stat rusă a evitat să arate că înfrângerile rușilor au fost rezultatul unor acțiuni ucrainene „planificate cu atenție” și „strategice”.

Propagandiștii ruși Olga Skabeeva și Volodimir Soloviov s-au axat pe deficiențele din sânul armatei Federației Ruse și au relatat că pierderea a 16 așezări în regiunea Herson este rezultatul „stării proaste” în care se află armata de pe front, iar într-un talk-show i-au criticat pe comandanții militari pentru eșecurile de pe câmpul de luptă și au discutat despre problemele cu mobilizarea.

Citește și: Trompetele Kremlinului schimbă tonul. Cum au schimbat înfrângerile din Ucraina discursul propagandiștilor lui Putin

După cum scrie Bloomberg, conform sondajelor, anunțul brusc al mobilizării i-a șocat pe mulți ruși, care încep să-și „pună întrebări despre cum decurge invazia, pentru prima dată de când Putin a lansat-o pe 24 februarie”. Mobilizarea, împreună cu victoriile ucrainene de pe front au „subminat încrederea publicului”, se mai arată în articol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel