Trompetele Kremlinului schimbă tonul. Cum au schimbat înfrângerile din Ucraina discursul propagandiștilor lui Putin - ISW

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: facebook, Armata Ucrainei
Foto: facebook, Armata Ucrainei

Cazul Lîman îi sperie pe ruși, care se tem acum că vor fi mobilizați pentru a rezolva problemele de pe câmpul de luptă.

Propagandiștii de la televiziunile ruse se plâng acum de lipsa de transparență cu privire la progresul razboiului și critică conducerea militară.

„Înfrângerea Rusiei în regiunea Harkov și Lîman, combinată cu incapacitatea Kremlinului de a desfășura mobilizarea parțială în mod eficient și corect, schimbă fundamental spațiul informațional rus”, se arată în analiza ISW.

 

S-a umplut paharul

 

Înfrângerea rușilor la Lîman a provocat o reacție mai puternică în spațiul informațional decât retragerea trupelor de la Kiev, insula Șerpilor sau chiar Harkov. „Influența cazului Lîman este probabil mai mare, deoarece rușii se tem acum să fie mobilizați pentru a rezolva problemele de pe câmpul de luptă ”, se arată în analiza situației, oferită de Institutul pentru Studiul Războiului ( ISW ).

De exemplu, la 1 octombrie, unii invitați ai programelor TV de la Kremlin au criticat chiar decizia președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de a anexa patru regiuni ale Ucrainei înainte de a controla frontierele administrative.

De asemenea, propagandiștii de la Kremlin nu și-au ascuns frustrarea lor față de mobilizarea „parțială”: unii sunt îngrijorați și se întreabă dacă mobilizarea va oferi forța necesară pentru a recâștiga inițiativa pe câmpul de luptă.

Analiștii ISW subliniază că spațiul informațional rusesc s-a îndepărtat semnificativ de la narațiunile preferate de Kremlin și Ministerul Apărării, care explicau opiniei publice că „totul este sub control”.

Anunțul mobilizării a arătat societății ruse consecințele înfrângerii de la Harkov și apoi de la Lîman. 

„Putin se bazează pe controlul său asupra spațiului informațional al Rusiei pentru a-și proteja regimul mult mai mult decât pe aparatul masiv de represiune folosit de Uniunea Sovietică. Acest lucru face ca mizeria din spațiul informațional să fie și mai periculoasă pentru Putin ”, se spune în raport.

Mass-media sponsorizate de Kremlin și tabloide rusești – celebra comunitate Telegram de corespondenți militari ruși, foști confidenti și naționaliști – au deplâns pierderea lui Lîman în timp ce au criticat eșecurile birocratice ale mobilizării parțiale.

Surse de la Kremlin și bloggerii media explică înfrângerea din jurul Limanului și a regiunii Harkov cu incapacitatea armatei ruse de a asigura și întări în mod adecvat forțele rusești în nordul Donbasului și se plâng de lipsa de transparență în ceea ce privește cursul războiului.

Amintim că pe 2 octombrie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Limanul din regiunea Donețk a fost complet curățat de invadatorii ruși.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel