De ce F-16 noi nu ar fi fost azi o soluție pentru România nici dacă ar fi avut bani. S-a ajuns ca un F-35 să fie livrat mai rapid decât un F-16

Darius Muresan |
Data publicării:
F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române
F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române

F-16 Fighting Falcon e unul din cele mai populare și performante avioane multirol de luptă de la nivel mondial.

F-16 a scris istorie în timpul Războiului Rece și dezvoltările ulterioare în versiuni moderne l-au propulsat și azi ca un produs aflat la mare căutare. 

Cea mai modernă versiune Block 70 Viper a fost achiziționată deja de mai multe state, inclusiv din regiune, precum Bulgaria sau Slovacia. 

România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare o escadrilă completă formată din 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.

 

F-16 e încă la mare căutare. Dacă România ar fi ales azi F-16 noi timpul de așteptare privind livrarea ar fi fost mai mare decât la F-35

 

2. Avioane F-... (f-16-romania_27408800.jpg)

Avioane F-16 Fighting Falcon ale României, aflate în misiune de Poliție Aeriană în Lituania, la granița NATO cu Rusia. Foto: ROAF

Dar una din cele mai dese întrebări puse în spațiul public e de ce România nu a achiziționat și ea avioane F-16 Fighting Falcon noi? Răspunsul l-au dat oficialii, și e reprezentat de faptul că F-16 vor face tranziția către avioanele de generația a V-a F-35 Lightning II care urmează să fie achiziționate.

Ștefan Dănilă, general (r) cu patru stele, primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major General al armatei, fost pilot de MiG-21 și MiG-21 LanceR, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania a subliniat și un alt aspect important: Timpul de așteptare pentru F-16 e atât de mare, încât, paradoxal, în cazul ipotetic în care s-au semna mâine contracte pentru F-16 și F-35, livrarea avioanelor de generația a V-a ar fi mai rapidă. 

„Sunt multe state care cumpără F-16, un avion încă la mare căutare. Îmi spunea un prieten din Statele Unite pe care îl apreciez foarte mult, că dacă acum am dori să achiziționăm F-16 noi ar trebui să stăm la rând cu 5 ani mai mult decât la F-35 Lightning II. Pentru că planificarea pentru producția de F-16 e pe o perioadă atât de îndelungată încât rândul ne-ar veni abia prin 2030. F-16 se mai produce într-o singură locație sau maximum două”, a precizat generalul (r.) Dănilă care a adăugat faptul că numărul mare de solicitări pentru avioane F-16 noi „dovedește cât de valoros și performant e acest avion”.

Podcastul integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic, unde generalul (r.) Ștefan Dănilă discută despre retragerea din serviciu a MiG-21, dar și achiziția de F-16 și F-35

Să privim spre criza din Bulgaria

 

Vecinii noștri de la sud de Dunăre au ales achiziția de F-16 Fighting Falcon în cea mai modernă versiune: Block 70 Viper.

Doar că livrările au întârzieri mari, iar Bulgaria se confruntă cu o situație de criză: Resursa MiG-29 e pe final, avioanele nu vor mai putea opera, iar mentenanța cu industria rusă în contextul agresiunii împotriva Ucrianei e imposibilă.

Cu ceva timp în urma Ministerul bulgar al Apărării a trimis o solicitare către SUA pentru urgentarea livrăriile, iar astăzi răspunsul Washingtonului a devenit clar: SUA nu vor furniza în regim de urgență Forțelor Aeriene Bulgare avioane F-16 pentru a înlocui vechile MiG-29.

Bulgaria a plasat o comandă pentru opt avioane de luptă F-16 Block 70/72 în 2019. La sfârșitul aceluiași an, guvernul condus de Boyko Borisov a făcut atunci o plată în avans pentru această comandă ulterior fiind achitată integral comanda.

Doi ani mai târziu, în 2022, Parlamentul bulgar a aprobat achiziționarea a încă opt avioane de luptă. Astfel, în anii următori, Bulgaria va primi treptat cele 16 F-16. 

Doar că primul F-16 nou în versiunea Viper va ajunge în Bulgaria în cel mai fericit caz în 2026.

3. F-16 Fight... (f-16-romania-fortele-aeriene_61374300.jpg)

F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române

În ceea ce privește achiziția de F-35 Lightning II a României, Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale României, a oferit în aceste săptămâni și un orizont de timp.

„Ceea ce ne propunem noi este să începem acum (n.r. - procedurie și procesul complex de achiziție) şi, în perspectiva anilor 2030, atunci când avioanele F-16 pe care le avem în dotare îşi vor epuiza resursa să putem să trecem la noul avion de generația a V-a”, a precizat generalul Daniel Petrescu.

CITEȘTE ȘI: Șeful Forțelor Aeriene Române: Am putea avea primii piloți de F-35 în pregătire, în SUA, peste 7 ani

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel