De ce ezită Rusia să arunce în războiul din Ucraina mult lăudatele tancuri T-14 Armata

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse via Warsaw Institute
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse via Warsaw Institute

Tancul T-14 Armata, „bijuteria” forțelor terestre ruse, nu a participat până în prezent la invazia asupra Ucrainei, în pofida faptului că industria se laudă cu el și cu capacitățile noului tanc care e mai mult prezent la paradele militare din Piața Roșie din Moscova, cu ocazia Zilei Victoriei.

Generalul (r.) Dan Grecu, în cadrul ediției de săptămâna trecută a emisiunii „Pe Plan Extern”, difuzată la DefenseRomania în fiecare vineri de la ora 11:00, a vorbit despre invazia rusă și a făcut referire inclusiv la T-14 Armata.

„Nu am văzut în teatrul de operații celebrul tanc T-14 Armata, l-am văzut doar la defilări. Probabil că există. Nu au ei (n.r. - industria de apărare din Federația Rusă) sofisticarea tehnologică a Occidentului în materie de tehnică militară, dar au resurse”, a punctat generalul (r.) Dan Grecu, la DefenseRomania.

Întrebat de ce crede că T-14 Armata nu a folosit în Ucraina, generalul român a răspuns că e de părere că rușii se tem că ucrainenii ar putea captura un exemplar.

„Nu l-au trimis pentru a evita să cadă în mâinile altora”, a precizat generalul (r.) Grecu, cu referire directă la faptul că Rusia nu aruncă în luptă T-14 Armata de frică ca ucrainenii să nu reușească să pună mâna pe un astfel de tanc a cărui secrete tehnologice ar putea fi servite pe tavă imediat inclusiv Occidentului.

CITEȘTE ȘI: T-14 Armata, un tanc construit din promisiuni, dar care tot întârzie să ajungă la militarii ruşi

 

În Ucraina rușii au dat de Javelin și NLAW nu de tehnică sovietică veche

 

Analizând conflictul, generalul român remarcă că există numeroase asemănări între tehnica rus și cea ucraineană, dar diferența o fac sistemele occidentale. El dă exemplul artileriei, unde ambele armate aflate în conflict au „exact același tunuri și obuziere, de 152 mm”. 

„Diferența e că ucrainenii au majoritatea 152 tractate iar de partea cealaltă cele mai vechi pe care rușii le au sunt serii mai noi”, mai spune generalul (r.) Dan Grecu.

„Ce s-a întâmplat? S-a întâmplat că s-a ajuns pe tabla de șah. Iar rușii nu s-au mai întâlnit cu tancurile T-64 și tehnica ucraineană, ci cu Javelin, Eurospike, NLAW britanice”, e de părere generalul român. 

„Au trebuit să-și pună paratrăsnet pe tancuri”, a conchis ironic generalul (r.) Grecu.

El a adăugat, citând un think tank independent, că raportul pierderilor e cam de 3.5 la 1 mai mare în defavoarea rușilor, „ceea ce e un raport oarecum de așteptat în acțiunile ofensive”.

 

Noul tanc rusesc T-14 Armata

 

2. -imagine fara descriere- (t-14-armata_37997700.jpg)

T-14 Armata, Federația Rusă

 

Cu o turelă teleoperată și înarmat cu un tun de calibrul 125 mm, T-14 Armata are un echipaj format din trei oameni, așezați în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi, separat de muniție. Tancul deține numeroși senzori, radare și camere de înaltă rezoluție și este echipat cu sistem de protecție activă Afganit.

Tancul rusesc de luptă T-14 poate fi înarmat cu rachete antitanc Sokol și, ca armament secundar, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm. Pe partea de motorizare, acesta este dotat cu un motor de 1.500 cai-putere.

În aceste condiții, rămâne de văzut dacă rușii vor reuși să găsească clienți externi pentru T-14 Armata și poate mai interesant, cine vor fi aceștia.

CITEȘTE ȘI: Rachetele americane Javelin au spulberat tancurile T-72 în Ucraina. Sistemul special improvizat de ruși deasupra turelei a fost fără folos

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel