Danemarca va trimite o fregată pentru a combate pirateria în Golful Guineei

Eduard Pascu |
Data publicării:
Fregata clasa Absalon Danemarca  Sursa foto: Royal Danish Navy
Fregata clasa Absalon Danemarca Sursa foto: Royal Danish Navy

Danemarca va trimite o fregată şi în jur de 175 de marinari pentru a combate pirateria în Golful Guineei, a anunţat marţi Ministerul Apărării, conform AFP.

”Fregata va fi la faţa locului aproximativ între lunile noiembrie 2021 şi martie 2022, o perioadă din an în care riscul de atacuri este cel mai ridicat”, a precizat ministrul Trine Bramsen într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

Danemarca, ce deţine a cincea flotă comercială din lume, ”face primul pas, sperăm că alţii vor urma exemplul”, a adăugat ea.

Fregata din clasa Absalon, echipată cu un elicopter, va interveni în apele internaţionale, unde va putea colabora cu partenerii Danemarcei prezenţi în zonă şi acorda asistenţă navelor comerciale atacate.

Uniunea Europeană a instituit în ianuarie în regiune o ”prezenţă maritimă coordonată” (CMP), validată de Bruxelles şi care cuprinde Franţa, Spania, Italia şi Portugalia.

Însă, în ultimele săptămâni guvernul danez şi cel mai mare operator de nave de transport maritim, grupul danez Maersk, au chemat la întărirea prezenţei maritime internaţionale în apropierea coastelor vest-africane, după modelul operaţiunii europene Atalanta pentru combatarea pirateriei în largul Somaliei, acum zece ani.

Golful Guineei, care se întinde pe o lungime de 5.700 km între litoralul senegalez la nord şi cel angolez la sud, a concentrat 130 din cele 135 de răpiri de marinari petrecute la nivel mondial, conform unui raport recent al Biroului maritim internaţional.

Zilele trecute la Ministerul Afacerilor Externe al României s-a constituit o celulă de criză după ce pirații au răpit marinari români în Golful Guineei. Conform MAE marinarii români fac parte din echipajul navei sub pavilion Malta, Davide B. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel