Dacă nu îmi dați zidul, vă închid Guvernul!

H. D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Deja obișnuiți cu declarațiile dure ale președintelui Trump, pare un limbaj ușor în glumă declarația pe care acesta a făcut-o la întâlnirea cu premierul italian Conte.

Referindu-se la faptul că democrații se opun în Congres aprobării unui buget de 25 de miliarde de dolari pentru construcția celebrului zid care să blocheze migrația ilegală între Mexic și SUA, președintele Trump a lansat o bombă nu numai mediatică cât și politică. 'Dacă nu primesc banii pentru acel zid, pentru întărirea securității graniței americane cu Mexicul, atunci am să accept închiderea activității guvernului'. 

Se știe că această graniță este și cea mai lungă pe care SUA o au cu vecinii săi în afară de cea canadiană. O graniță care este foarte permeabilă și foarte prost apărată. Resursele umane și cele financiare ale Poliției de Frontieră americană au fost reduse mereu de către ultimele administrații, inclusiv republicane, iar una din promisiunile principale ale campaniei electorale ale lui Trump a fost tocmai întărirea acelei granițe prin construcția unui zid, lung de aproape 3.000 de km. Acel zid, înalt de aproape 15 metri, care să aibă o suprafață lucioasă pe care să nu o poată escalada nimeni și care să nu producă nici accidente în cazul în care cineva ar fi reușit escaladarea până la o anumită înălțime, a creat disensiuni politice deosebite atât între partidele democrat și republican, cât și în interiorul societății americane.

Divizarea societății este severă pe acest subiect. Mulți americani consideră că SUA sunt o țară fondată de emigranți și mexicanii au dreptul să vină legal sau ilegal pe teritoriul ei. Republicanii însă susțin că problema migrației mexicane nu este atât ieftinirea forței de muncă și eficiența economică pe care aceasta o reprezintă ci riscul de securitate din ce în ce mai mare, în special traficul de droguri, crima organizată și traficul de persoane.

Vedem peste tot, în toată presa americană și occidentală, povești de groază despre traficul de femei, copii, persoane vulnerabile pe care mafia mexicană, cartelurile de droguri mexicane le-au dezvoltat ca aproape o a doua industrie ca importanță națională după traficul de droguri.

SUA, gest de apropiere către Italia

Declarația președintelui american, în prezența premierului italian, reprezintă și un alt semnal. Reprezintă un gest de apropiere între cele două țări. Se cunoaște că Italia are foarte mari probleme fiind în linia întâi a frontului migrației ilegale, atât din lumea arabă cât și din Africa. Iar cele două țări par a dori să adâncească politica anti-imigrație prin emergența unor politici comune.

Premierul Conte este și el foarte dur împotriva emigrației ilegale, alături de ministrul său de interne Salvini. Observăm o uniune de gândire în ceea ce privește riscul de securitate pe care migrația clandestină îl pune Italiei. Celebrele imagini cu Roma invadată de migranți, cu străzile Veneției ocupate de corturile migranților ilegali, celebrele viziuni apocaliptice a unei Italii care nu își mai regăsește identitatea în fața unui val migratoriu de o magnitudine istorică sunt și ele de natură să creioneze frica statelor și națiunilor în lume față de acest fenomen devenit incontrolabil.

Colaborarea dintre SUA și Italia sperie UE

Pe de altă parte, declarația președintelui Trump a fost legată și de întărirea colaborării între Italia și SUA pe terma terorismului. O uniune de termeni politici în limbajul celor doi lideri, cel italian și cel american, pe temele de securitate pare a anunța și o colaborare mult mai stânsă.

Iar această colaborare americano-italiană este fără îndoială foarte prost primită atât la Bruxelles cât și în principalele două capitale europene, Paris și Berlin. Cele trei capitale europene vorbesc de necesarul, eficiența și efectele pozitive ale migrației ilegale. State ca SUA sau Italia, Malta, Grecia, vorbesc de efectele nefaste, referindu-se în special la domeniul securității și terorismului.

Fără discuție că dialogul pe care președintele Trump l-a declașat prin întâlnirea cu premierul italian Conte, va dura și se va dezvolta spre nefericirea UE și birocraților cărora le plac voturile ieftine ale migrației ilegale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel