Cursa înarmării. Cum plănuiesc SUA să atingă vârful la care vor ajunge Rusia și China

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Mark Esper, responsabilul civil de rangul cel mai înalt de la Pentagon, a declarat că SUA au termen de aproape un deceniu să pregătească amenințările venite din partea Rusiei și a Chinei. Potrivit datelor deținute de SUA, capabilitățile militare ale Rusiei vor atinge momentul de vârf în anul 2028, urmate îndeaproape de cele ale Chinei în jurul lui 2030.

Potrivit acestuia, armata SUA va reduce, elimina sau amâna aproape 200 de programe de armament şi se va concentra, în schimb, pe investiţii în capabilităţi care să le depăşească pe cele ale Rusiei şi Chinei.

'Ne uităm spre anul 2028 şi mai departe, pentru că noi credem că acesta va fi momentul de vârf al ruşilor', iar 'al chinezilor, după aceea', în anii 2030, a afirmat Esper într-un interviu.

Rusia şi China se află de mai mulţi ani în proces de modernizare a armatelor lor, în timp ce SUA au fost implicate în lupta împotriva insurgenţelor din Orientul Mijlociu.

Potrivit lui Mark Esper, pentru a plăti costurile războaielor din Irak şi Afganistan, armata americană 'şi-a ipotecat capacitatea operativă' de a lupta împotriva unor ţări ca Rusia şi China, informează Reuters. În consecinţă, armata SUA are nevoie acum să-şi modernizeze echipamentele aflate în serviciu de 40 de ani, a arătat el.

 

Un nou vehicul de luptă, un nou elicopter și îmbunătățirea sistemelor de rachete pentru apărare

 

Pentru anul fiscal 2019, armata SUA a cerut un buget de 182 miliarde de dolari pentru finanţarea programelor şi salariilor, precum şi a războaielor în care este angajată. Din această sumă, 22 miliarde sunt destinate achiziţiei de sisteme de armamente.

Pe măsură ce bugetul Pentagonului se va contura în săptămânile următoare, se va decide ce programe vor fi tăiate. 'Am făcut modernizări care pur şi simplu nu erau necesare sau nu erau justificate de costuri', a explicat Mark Esper.

El a mai declarat că doreşte să îndrepte fondurile spre şase priorităţi de modernizare a armatei, printre care un nou vehicul de luptă, un nou elicopter şi sisteme îmbunătăţite de rachete de apărare.

Esper şi-a exprimat speranţa că această realocare a fondurilor îşi va arăta roadele în deceniile următoare.

'Dacă vrem să luptăm şi să câştigăm împotriva ruşilor şi chinezilor în anul 2030, 2040 şi 2050, trebuie să încep acum să construiesc viitoarea generaţie', a subliniat oficialul Pentagonului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel