Cum reacționează nord-coreenii când aud zvonurile despre starea de sănătate a lui Kim Jong-Un

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Nu e o surpriză faptul că viața în Coreea de Nord se defășoară „normal” deși de mai bine de o săptămână agențiile media internaționale au avut pe capul de afiș informații cu privire la starea de sănătate a liderului nord-coreean Kim Jong Un.

„Dezertorii” din Coreea de Nord, cei care au reușit să fugă de regimul comunist dinastic de la Phenian, spun că cetățenii nord-coreeni nu sunt la zi cu speculațiile internaționale cu privire la starea de sănătate a liderului Kim Jong-Un. Mai mult, în momentul în care se ridica problema stării de sănătate a lui Kim Jong-Un, nord-coreeni nu doreau să abordeze subiectul.

Cei de la Reuters citează mai mulți refugiați care, în urma unor apeluri clandestine din Sud spre Nord, au discutat cu familiile acestora sau cu prietenii lor despre starea de sănătate a lui Kim Jong-Un.

În acest sens, starea de sănătate a liderului de la Phenian este un secret de stat și un subiect tabu pentru cetățenii Coreei de Nord. Precum multe alte subiecte.


Nord-coreenii se sperie când aud zvonurile despre starea de sănătate a lui Kim Jong-Un


Sursa citată precizează că a luat legătura cu doi nord-coreeni care au reușit să fugă în Coreea de Sud și care au discutat cu cei din Nord despre starea de sănătate a lui Kim Jond-Un. Dar oamenii nu știau nimic, iar în momentul în care au auzit despre aceste zvonuri s-au speriat atât de tare încât nu au mai dorit să continue discuția.

Lee Soon-hee, în vârstă de 59 de ani, nord-coreean fugit în Sud în 2009, a declarat pentru Reuters: „Am vorbit cu sora și nepoata mea în această dimineață. Ele nu știau absolut nimic despre zvonurile cu privire la starea de sănătate a lui Kim Jong-Un. Când le-am spus eu, au fost atât de precaute că nu au mai dorit să discute despre acest subiect”.

Un alt refugiat nord-coreean a declarat celor de la Reuters că în particular oamenii discută în Coreea de Nord de faptul că „liderul suprem” nu a mai apărut în public, dar se feresc să vorbească public și nu au nicio idee cu privire la zvonurile care circulă în lume despre starea de sănătate a lui Kim Jong-Un.

 

Pedepse drastice pentru cei care vorbesc despre Kim Jong-Un și familia dictatorului

 

Sursa citată precizează că nord-coreeni sunt conștienți de faptul că discuții speculative cu privire la starea de sănătate a lui Kim Jong-Un și despre familia dictatorului le-ar putea aduce pedepse drastice. Bineînțeles, cu excepția discuțiilor în care nord-coreenii îi aduc „elogii străulucitoare liderului suprem”. 

„Asta nu înseamnă că oamenii nu își asumă acest risc. Unii o fac, dar este o un subiect extrem de sensibil”, a conchis un alt refugiat nord-coreean.

Zvonurile despre o starea precară de sănătate a liderului Kim Jong Un s-au înmulţit după ce absenţa sa de la celebrările publice din 15 aprilie a fost remarcată. Kim nu a mai absentat niciodată de la această celebrare. Ziua marchează cea mai importantă sărbătoare din calendarul politic nord-coreean, deoarece este ziua în care întreaga ţară celebrează naşterea fondatorului Kim Il Sung, bunicul actualului lider.

CNN a raportat în urmă cu aproximativ o săptămână că liderul nord-coreean a fost operat pe inimă și se află în stare critică. La doar câteva zile, agenții de presă din Asia au scris că liderul regimului de la Phenian s-ar afla în „stare vegetativă” în timp ce altele chiar au anunțat decesul acestuia. Informațiile au fost negate de oficiali sud-coreeni și americani.

CITEȘTE ȘI: Oficiali din Coreea de Sud și SUA: Kim Jong-Un trăiește și s-a izolat pentru a se proteja de COVID-19

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel