Cum pedepsește Bratislava trădarea: Un slovac, colaborator al spionajului militar rus, a primit o amendă de 15.000 de euro

Militari slovaci / ministerul apărării, facebook
Militari slovaci / ministerul apărării, facebook

Slovacul Bohuš Garbár a mărturisit că a cooperat cu serviciul secret rus GRU și a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani cu suspendare în luna februarie a acestui an. 

 

În februarie, Tribunalul Penal Specializat a încuviințat acordul de recunoaștere a vinovăției, iar Bohuš Garbár a primit o sentință ireală, de 3 ani cu suspendare.

Cu toate acestea, Garbár a fost aproape să scape și de amendă după ce, în septembrie, același tribunal renunța la amendă, la cererea condamnatului. Procurorul a depus plângere împotriva acesteia. „Curtea Supremă a anulat rezoluția contestată și a permis persoanei condamnate să plătească amenda în rate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Curții Supreme, Alexandra Važanová, citată de publicația slovacă topky.

Acum, Curtea Supremă a Republicii Slovace a decis acum că Bohuš Garbár va trebui să plătească și o amendă de aproximativ 15.000 de euro. Dacă amenda nu este plătită, Garbár riscă o pedeapsă alternativă de doi ani de închisoare.

Garbár a recunoscut că le-a promis rușilor informații despre cooperarea Slovaciei cu Ucraina și NATO, precum și informații despre ce face serviciul secret slovac împotriva rușilor.

Bohuš Garbár, un fost colaborator al site-ului de dezinformare Hlavní przypva a fost condamnat după ce, în 2021, a apărut un videoclip în care acesta acceptă să coopereze cu atașatul militar de atunci al ambasadei Rusiei la Bratislava, Serghei Solomasov.

În videoclip, diplomatul rus îi dădea lui Garbár 500 de euro în numerar și încă 500 de euro „pentru un prieten”. Trebuia să aleagă alți oameni care să coopereze cu Rusia pentru bani.

După descoperirea cazului, diplomația slovacă l-a chemat pe ambasadorul rus la Bratislava și l-a informat despre expulzarea a trei diplomați ruși. Ei au trebuit să părăsească teritoriul Slovaciei în 72 de ore, iar printre ei s-a numărat și amintitul Solomasov. „Activitățile lor au încălcat Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, a declarat la acea vreme Ministerul de Externe slovac.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel