Cum justifică Belarusul deturnarea aeronavei civile. Avionul MiG-29 ar fi fost ridicat după ce Ryanair și-a schimbat cursul

Tudor Curtifan |
Data publicării:
MiG-29 al Belarusului, sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus
MiG-29 al Belarusului, sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus

Deturnarea unui avion de linie a Ryanair care a fost obligat să aterizeze la Minsk, după ce a decolat din Grecia spre Lituania, la bordul său fiind un jurnalist oponent al regimului Lukașenko, e un fapt fără precedent în Europa, în deturnare fiind implicat un guvern al unui stat terț.

Sub pretextul că la bordul aeronavei s-ar afla o bombă, agenții serviciului de informații din Belarus au obligat avionul de linie să își schimbe cursul și să aterizeze la Minsk.

Avion fusese interceptat și de o aeronavă de vânătoare de tip MiG-29 a Forțelor Aeriene Bieloruse, înarmată cu rachete aer-aer.

Interceptarea e confirmată de șeful Statului Major din Belarus.

Minsk-ul nu precizează nimic despre forțarea avionului să aterizeze în Belarus, ci anunță doar că procedura a avut loc ca urmare a unui posibil dispozitiv explozibil care ar fi putut să se afle la bordul avionului civil.

Pe de altă parte Ministerul Apărării din Belarus confirmă că un MiG-29 a fost ridicat pentru a intercepta aeronava, dar spune că acest lucru s-a întâmplat abia după ce avionul civil și-a schimbat cursul. Cu alte cuvinte, Belarusul ar fi luat această acțiune ca măsură de precauție și a urmat întocmai procedurile.

„După ce căpitanul avionului de linie al Ryanair a luat decizia de a ateriza pe aeroportul din Minisk și a îndreptat aeronava spre capitala Belarusului, s-a luat această hotărâre (n.a. - de a ridica avionul de vânătoare), iar echipajul avionului MiG-29 a decolat de pe aeroportul Baranovici”, informează serviciul de presă al Ministerului Apărării din Belarus, citând declarația lui Andrei Gurțevici, șeful Statului Major, potrivit celor de la Tass.

Acesta spune că după „informația cu privire la prezența în spațiul aerian al Republicii Belarus a unei aeronave cu posibil dispozitiv exploziv la bord, gradul de alertă din cadrul forțelor de apărare aeriană a fost ridicat la I”. Potrivit lui Gurțevici, avionul MiG-29 a fost ridicat pentru a oferi sprijin aeronavei civile și a se asigura că ea aterizează în siguranță.

Jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, căutat în propria ţară pentru rolul jucat în difuzarea uriaşelor proteste ale opoziţiei desfăşurate la Minsk anul trecut, se afla la bordul avionului. Acesta a fost arestat după deturnarea aeronavei civile.

Acțiunea Belarusului e fără precedent iar analiștii se așteaptă ca statul să fie complet izolat de către comunitatea internațională după ce Occidentul a denunțat „terorism de stat” al regimului Lukașenko.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel