Cum încearcă Grecia să blocheze achiziția Turciei de F-16. Ankara vorbește despre un război pe care grecii vor să-l provoace

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 american, sursă foto: US Air Force
F-16 american, sursă foto: US Air Force

Tensiunile dintre Turcia și Grecia, ambele state membre NATO, o rivalitate acerbă și fără precedent care nu de puține ori a pus la grea încercare Alianța, par departe de a se încheia, în pofida războiului brutal și neprovocat generat de Federația Rusă în Ucraina.

Turcia se află într-o situație dificilă. Forțele sale Aeriene reprezintă călcâiul lui Ahile iar excluderea Turciei din programul Joint Strike Fighter, în care a contribuit și urma să primească aeronave de generația a V-a de tip F-35 Lightning II, a înrăutățit situația.

Industria turcă s-a alăturat programului dezvoltării avioanelor de generația a V-a F-35 Lightning II, program condus de SUA și din care fac parte mai multe națiuni. Turcii au investit nu mai puțin de 1.4 miliarde de dolari în program, dar au fost excluși în 2019 după SUA au încercat de mai multe ori, fără succes, să determine Ankara să renunțe la achiziția de sisteme antiaeriene rusești de tip S-400. Sistemele nu doar că sunt incompatibile cu F-35, dar ar reprezenta un risc uriaș ca Federația Rusă să aibă acces la secrete industriale ale aeronavelor F-35.

În tot acest context, Turcia a încercat și a forțat nu doar reprimirea în program, dar și variante de rezervă precum achiziția de F-16 Block 70 Viper, adică cea mai nouă versiune a F-16, cu caracteristici de generația a V-a. Turcii insistă și pentru modernizarea actualei flote de F-16.

Conincidețnă sau nu, la doar câteva ore după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a renunțat la veto-ul pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO, un oficial de rang înalt al Pentagonului a confirmat miercuri că SUA sprijină pe deplin vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Forţele Aeriene Turce.

Asistentul secretarului american al apărării pentru afaceri de securitate internațională, Celeste Wallander, a declarat că SUA iau în calcul solicitarea Turciei de a achiziționa patruzeci de avioane de luptă F-16 Viper noi, împreună cu cele 80 de kituri de modernizare pentru flota existentă de avioane F-16 – coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Turce.

 

Blochează Grecia vânzarea de F-16 către Turcia? Ankara acuză Atena că vrea un război împotriva Turciei

 

2. Avioane F-... (f-16-turcia-baza-malbork_53418000.jpg)

Avioane F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Turce, aflate la Baza Malbork

În aceste zile presa turcă a luat foc acuzând Grecia că încearcă blocarea vânzării de către SUA a F-16 Fighting Falcon Block 70 către Turcia.

Într-un editorial publicat în Daily Sabah, un reputat profesor universitar turc, Mehmet Celik, se întreabă retoric dacă nu cumva premierul grec Mitsotakis nu vrea să declanșeze un război împotriva Turciei?

Celik amintește de vizita diplomatică din luna mai a lui Mitsotakis la Ankara și speranțele de atunci privind dezescaladarea tensiunilor dintre cele două state, acuzând că în pofida acestui lucru Atena a solicitat Congresului SUA să nu vândă avioane F-16 Turciei.

Ankara acuză o „trădare diplomatică” iar expertul turc îl citează pe președintele Recep Tayyip Erdogan care a subliniat că „Turcia nu intenționează să intre într-un război împotriva Greciei, deși Grecia și-a încălcat promisiunile”.

Turcia acuză totodată că elenii au efectuat 147 de încălcări ale spațiului aerian turc. De partea cealaltă Grecia acuză că avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori, doar luna trecută, în spaţiul aerian al Greciei.

Pe de lată parte publicația elenă GreekReporter.com, amintește că amendamentul privind blocarea vânzării de către SUA a avioanelor F-16 Fighting Falcon Block 70 Viper către Turcia a fost depus de congresmanul democrat de origine elenă Chris Pappas și e susținut de mai mulți congresmani americani. 

 

Cum s-a ajuns aici?

 

În ultimii doi ani Turcia și Grecia, două state membre NATO, au cunoscut cele mai mari tensiuni după criza din 1996 când au fost în prag de război. Au existat numeroase incidente militare între cele două state, în special ca urmare a tensiunilor generate de mai multe misiuni de explorare a resurselor de gaz în apele greceşti. 

Ankara acuză și ea militarizarea ilegală de către Grecia a insulelor disputate, precum și politica agresivă de înarmare pe care Atena a demarat-o ca urmare a tensiunilor. Pe lângă resursele din Mediterana de Est, problema cipriotă reprezintă un alt dosar extrem de fierbinte între Turcia și Grecia.

La 15 noiembrie 1983, Republica Turcă a Ciprului de Nord a fost proclamată în treimea de nord a insulei, care fusese invadată la 20 iulie 1974 de trupele din Turcia ca răspuns la o tentativă de lovitură de stat a ciprioţilor greci vizând anexarea insulei la Grecia. De atunci, insula a fost împărţită într-o secţiune sudică recunoscută internaţional şi o parte nordică recunoscută doar de Turcia.

Aproximativ 30.000 de soldaţi turci sunt desfăşuraţi în partea ocupată a Ciprului, la aproape 90 km de coasta turcească. Republica Turcă a Ciprului de Nord este foarte dependentă politic şi economic de Turcia. Partea sudică face parte din Uniunea Europeană de la 1 mai 2004. O zonă tampon monitorizată de ONU separă cele două părţi.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel