F-16 turcești deasupra insulelor elene. Grecia acuză că turcii au pătruns de 760 de ori ilegal în spațiul ei doar în ultima lună

Darius Muresan |
Data publicării:
Un avion F-16 al Turciei, sursă foto: f-16.net
Un avion F-16 al Turciei, sursă foto: f-16.net

Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei elene, citat de Agerpres, care la rândul ei citează agenția DPA.

În nouă rânduri, avioanele turce au zburat deasupra insulelor elene, iar în 17 rânduri au simulat atacuri sau angajări în lupte aeriene de la mică distanţă.

De la începutul anului şi până în prezent, autorităţile elene au înregistrat aproape 4.000 de astfel de încălcări ale suveranităţii ţării.

Uniunea Europeană - din care Grecia face parte, spre deosebire de Turcia - a condamnat în repetate rânduri aceste incidente. 

 

Turcia și Grecia, doi ani de tensiuni majore

 

În ultimii doi ani Turcia a organizat mai multe misiuni de explorare a resurselor de gaz în apele greceşti, provocând o criză diplomatică de o amploare nemaiîntâlnită din 1996, an în care cele două ţări s-au aflat în pragul unui război.

Au urmat nenumărate provocări și incidente inclusiv militare între cele două state membre NATO. În ultimii doi ani Turcia și Grecia s-au hărțuit folosind nave de luptă, dar și avioane de vânătoare. 

În tot acest timp avioanele turce au intrat de mai multe ori în spațiul aerian grecesc.

Spre exemplu în 2020  tensiunile dintre greci și turci au escaladat periculos de mult, după ce un avion de luptă F-16, aparţinând Forţelor Aeriene Turce, a fost interceptat şi urmărit de o aeronavă Mirage 2000 a Forţelor Aeriene elene. Incidentul a avut loc după ce avionul F-16 turcesc a încălcat spaţiul aerian al Greciei.

Pe fondul tensiunilor Grecia a demarat un amplu program de înzestrare care vizează inclusiv achiziția de avioane F-35 Lightning II, dar și nave pentru Forțele Navale elene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel