Turcia a lansat la apă prima corvetă din clasa Ada pentru Ucraina. Ankara se implică activ în reconstruirea flotei ucrianene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Corveta Ivan Mazepa - Olena Zelenska/Facebook
Foto: Corveta Ivan Mazepa - Olena Zelenska/Facebook

Prima corvetă din clasa Ada, construită pentru Forțele Navale ale Forțelor Armate Ucrainene, a fost lansată la apă duminică, 2 octombrie.

Corveta, numită după Ivan Mazepa, a fost lanstă la apă în Turcia, iar la ceremonie a fost prezentă Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean, împreună cu Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei Oleksiy Neizhpapa.

„Astăzi, Turcia a avut onoarea de a lansa o corvetă care va deservi Ucraina și, în același timp, va avea o inimă turcească”, a scris ea.

Soția președintelui Zelenski a reamintit că această corvetă Ada Hetman Ivan Mazepa, numită de președinte în august, va fi prima navă din această clasă pentru Marina Ucrainei.

Foto: Olena Zelenska/Facebook

Clasa Ada sunt corvete dezvoltate pentru Marina Turcă. Navele din această clasă sunt proiectate atât pentru patrulare în larg, cât și pentru operațiuni antisubmarine.

Proiectul de construire a două nave de acest tip pentru Ucraina a început în 2021. Conform acordurilor, corvetele ar trebui să intre în Marina Forțelor Armate ale Ucrainei în 2024.

 

Așa cum a confirmat Comandamentul Marinei, corvetele specificate vor fi echipate cu:

complexe de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune;

sistem modern de control al luptei;

navigare;

stație radar;

sonar pentru căutarea și detectarea submarinelor;

sistem EB etc.

 

Corvetele ucrainene din clasa Ada vor fi dobate cu rachete antiaeriene MICA

 

Așa cum informa și DefenseRomania, încă de acum aproape un an, Ministerul ucrainean al Apărării a selectat sistemul de apărare antiaeriană MICA pentru a-și echipa viitoarele corvete din clasa ADA comandate din Turcia, iar oficialii de la Kiev au purtat o primă rundă de discuții cu producătorul european de armamente MBDA.

Sistemul de apărare antiaeriană VL MICA produs de MBDA a fost special conceput pentru nave cu tonaj mic, cum ar fi corvete și fregate ușoare care operează în zonele de coastă. În prezent, aproximativ 40 de nave ale marinei franceze și ale altor forțe navale sunt echipate cu sisteme de acest tip, în care lansarea rachetelor este făcută vertical (vertical launch – VL). Sistemul VL MICA intră, în special, în echiparea fregatelor și corvetelor proiect Gowind fabricate de Naval Group (Franța), dar și a altor tipuri de nave, printre care corvetele din clasa Khareef fabricate de BAE Systems și altele.

***

În contract se precizează achiziționarea a două corvete turcești din clasa Ada. Acestea vor fi produse de către compania turcă de stat STM și de un șantier naval din Ucraina.

Valoarea contractului este de 236 de milioane de dolari.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel