Criză Venezuela. Maduro refuză ajutorul umanitar și spune că venezuelenii nu sunt ”cerșetori”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Criză în Venezuela
Criză în Venezuela

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a asigurat vineri că va împiedica 'show'-ul ajutorului umanitar, referindu-se la alimentele şi medicamentele care au început să sosească în Columbia, la frontiera cu ţara bogată în zăcăminte de petrol,

'Venezuela nu va tolera show-ul cu pretinsul ajutor umanitar pentru că nu suntem cerşetorii nimănui', a declarat şeful statului socialist în cursul unei conferinţe de presă.

Primele camioane cu ajutor umanitar american destinat acestei ţări, dar refuzat de Nicolas Maduro care se teme de o intervenţie militară, au sosit joi la frontiera între Columbia şi Venezuela.

Guvernul columbian a afirmat vineri că operaţiunea sa efectuată împreună cu SUA de a aduce medicamente şi alimente în Venezuela este una 'eminamente' umanitară, chiar dacă beneficiază de sprijinul forţelor de securitate, potrivit agenţiei de presă EFE.

'Este important să subliniem că deşi beneficiem de securitate militară şi din partea poliţiei, ceea ce apreciem, aceasta este o operaţiune eminamente umanitară', a declarat Eduardo José González, directorul Unităţii naţionale pentru managementul riscurilor în caz de dezastru (UNGRD) din Columbia, prezentând centrul de colectare stabilit în oraşul de frontieră Cucuta.

González a subliniat că nu există niciun plan de intervenţie militară în Venezuela şi că întreaga operaţiune în curs de pregătire la Cúcuta este de a aduce alimente, medicamente şi kituri de igienă oamenilor din ţara vecină (Venezuela) la o dată care nu a fost încă stabilită.

Operaţiunea 'are loc în acest prim moment între guvernul Statelor Unite, Columbia şi preşedinţia interimară a Venezuelei', a adăugat oficialul citat într-o conferinţă de presă.

Potrivit ambasadei americane, prima fază a asistenţei vizează provizii suficiente pentru peste 5.000 de venezueleni pentru o perioadă de zece zile, suplimente nutritive, biscuiţi cu conţinut energetic ridicat, articole de igienă pentru mai mult de 7.500 de persoane din Venezuela timp de 10 zile şi truse medicale de urgenţă, fiecare dintre ele putând servi o populaţie de 10.000 de persoane timp de 90 de zile.

Explicând detaliile operaţiunii, directorul UNGRD a declarat că 'avem o bază juridică legală pentru toată trasabilitatea şi susţinerea ajutorului internaţional primit, toate în cadrul mecanismelor de transparenţă şi de legalitate', subliniind că acest ajutor nu va fi distribuit în Columbia, fiind destinat Venezuelei, 'întreaga fază fiind pregătită pentru a face livrarea pe teritoriul venezuelean'.

Lester Toledo, reprezentant al preşedintelui interimar al Venezuelei, Juan Guaido, a declarat că principala opţiune de a aduce ajutorul umanitar în ţara sa 'este un coridor umanitar'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel