Criză în Golf. România va participa la misiunea pentru contracararea Iranului

Tudor Curtifan / 24 iul 2019 / 17:47

România ar putea participa la misiunea navală europeană din Golful Persic.

România se numără printre ţările care ar putea participa la viitoarea misiune navală europeană mobilizată în Golful Persic pentru contracararea acţiunilor Iranului, afirmă surse comunitare citate de ediţia germană a Agenţiei France-Presse şi de cotidianul Die Welt, citate de Mediafax.

Prin vocea ministrului britanic de externe, Londra a anunțat în urmă cu două zile că va încerca să obţină desfăşurarea unei misiuni de protecţie europene în Golf după sechestrarea unui petrolier britanic de către Iran.

Conform unui diplomat european citat de ediţia în limba germană a Agenţiei France-Presse şi de publicaţia Die Welt, ţările care au anunţat deja că analizează posibilitatea de a participa la misiune sunt Danemarca, Olanda, Suedia, Spania şi Italia. Franţa a semnalat deja că susţine iniţiativa Marii Britanii. Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că guvernele de la Paris, Londra şi Berlin pregătesc o "misiune de control şi monitorizare a securităţii maritime" în Golful Persic, precizând că va fi lansată o "iniţiativă europeană".

Guvernul Angela Merkel a anunţat că este în contact cu Marea Britanie şi Franţa pe tema posibilei contribuţii europene la securizarea tranzitului navelor prin Golful Persic. Însă Ministerul de Externe de la Berlin a precizat că deocamdată nu s-a stabilit o contribuţie militară a Germaniei.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy