Criză în Golf. Polonia ia în calcul sprijinirea misiunii SUA împotriva Iranului

Tudor Curtifan |
Data publicării:
US_Navy
US_Navy

Polonia ar putea sprijini misiunea militară condusă de Statele Unite pentru a proteja transportul maritim în Golf după confiscarea recentă de către Iran a unui petrolier navigând sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz, a declarat ministrul polonez de externe Jacek Czaputowicz, citat vineri de DPA.

"Ştim că situaţia necesită un răspuns", a spus Czaputowicz într-un interviu, fără a specifica natura eventualei asistenţe.

"Un anumit sprijin polonez pentru eforturile american şi britanic este posibil", a adăugat el.

Oficialul a mai spus că Polonia încearcă "să menţină legăturile transatlantice" şi să facă punte pe fondul diviziunilor dintre SUA şi UE, inclusiv în Orientul Mijlociu.

Deteriorarea securităţii pe ruta maritimă îngustă din largul Iranului, o arteră vitală pentru producătorii de petrol din Orientul Mijlociu, intervine pe fondul escaladării tensiunilor între Iran, Marea Britanie şi Statele Unite.

 

Germania refuză să ia parte la misiunea militară din Golf

 

Germania a refuzat să ia parte la o misiune condusă de SUA, favorizând în schimb una de observare europeană. Guvernul german se teme că strategia Statelor Unite de exercitare a "presiunii maxime" asupra Iranului ar putea conduce la o
escaladare a crizei.

Polonia respectă politica UE privind Orientul Mijlociu şi acordul nuclear cu Iranul, din care SUA s-au retras, dar în acelaşi timp crede că UE ar trebui să fie "mai deschisă la argumentele americane", a spus Czaputowicz.

"Dacă există o diviziune între Uniunea Europeană şi Statele Unite, nu este bine pentru Polonia sau pentru Europa Centrală. Deci încercăm să menţinem legătura transatlantică şi să trecem peste diviziuni", a adăugat el.

"Ar fi foarte rău dacă SUA şi-ar pierde interesul pentru Europa", a notat Czaputowicz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel