Criză în Golf. Iranul spune că participarea Israelului la coaliția SUA ar putea avea ”consecințe dezastruoase”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Crearea de către SUA a unei coaliţii în Golf nu ar face decât să crească insecuritatea în zonă, iar o participare a Israelului la această alianţă ar avea consecinţe 'dezastruoase', au apreciat joi autorităţile de la Teheran.

Washingtonul încearcă să înfiinţeze o coaliţie internaţională în Golf pentru a apăra navele comerciale care traversează strâmtoarea Ormuz, punct de trecere strategic pentru comerţul mondial de petrol, în urma unor atacuri atribuite de SUA Iranului, care neagă orice implicare.

Marea Britanie a anunţat că ea va participa la această coaliţie, în timp ce alte ţări aliate Washingtonului, în special europene, se tem că vor fi antrenate într-un conflict cu Iranul.

'Coaliţia militară pe care America încearcă să o creeze, cu scuza pentru securitatea transportului maritim, nu va face decât să crească insecuritatea în regiune', a declarat ministrul apărării iranian, Amir Hatami, potrivit site-ului ministerului.

 

Participarea Israelului ar avea ”consecințe dezastruoase” transmite Iranul

 

Ministrul iranian a făcut aceste afirmaţii în convorbiri telefonice cu omologii săi din Kuweit, Qatar şi Oman.

Reacţionând la informaţii potrivit cărora Israelul ar putea lua parte la această coaliţie, el a apreciat că o astfel de participare ar fi 'extrem de provocatoare' şi ar putea avea 'consecinţe dezastruoase în regiune'.

Generalul Hatami a declarat că SUA reprezintă principala sursă de tensiune în regiune, invitând ţările din Golf să angajeze 'negocieri constructive' pentru ca ele însele să asigure securitatea în apele Golfului.

Ideea Washingtonului pentru această 'misiune de securitate maritimă' în Golf este ca fiecare ţară să escorteze militar navele sale comerciale cu sprijinul armatei americane, care asigură supravegherea aeriană a zonei şi comandamentul de operaţiuni.

După retragerea sa în mai 2018 din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian încheiat în 2015, SUA au reinstituit sancţiuni severe economice împotriva Iranului, acuzându-l de destabilizarea regiunii.

Din mai, tensiunile au escaladat între cele două ţări, după acţiuni de sabotaj şi atacarea unor nave în Golf şi distrugerea unei drone americane de către Teheran.

Sechestrarea de către Teheran a trei petroliere străine, între care o navă sub pavilion britanic, în Golf în mai puţin de o lună a exacerbat tensiunile.

Reţinerea celei de-a doua nave a avut loc la 19 iulie, la 15 zile după sechestrarea unui petrolier iranian de către autorităţile britanice în largul Gibraltar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel