Criză de șoferi în Armata României: Nimeni nu se înghesuie să conducă camioanele Armatei. Gen. Tomescu: Nu găsești oameni nici dacă tragi cu tunul

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Roman Autocamioane Brașov
Foto: Roman Autocamioane Brașov

Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, a subliniat problemele mari cu care se confruntă Armata României în ceea ce privește găsirea de șoferi.

După mai bine de 10 ani de subfinanțare cronică a Armatei României, lucrurile au început să se miște în ceea ce privește tehnica de luptă achiziționată.

De la sisteme de ultimă generație de tip Patriot sau HIMARS, până la camioane Iveco, România își schimbă tehnica sovietică cu una de ultimă generație. În privința camioanelor țara noastră intenționează să achiziționeze 2.902 de platforme până în 2026.

Însă lacune foarte mari există din păcate la nivelul calității vieții militarilor și mai ales la nivelul de salarizare din sistemul militar, unul cu nenumărate restricții de ordin social și politic.

Vorbind despre crizele sociale din România, în contextul grevei cadrelor didactice, generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, în cadrul analize la Antena 3 CNN, a dat exemplul șoferilor din Armata României și a celor din zona cyber, unde lucrurile sunt foarte dificile ca urmare a salariilor mici de aproximativ 600-700 de euro lunar.

„Știți care e una din specializările din Armata României unde nu găsești oameni nici dacă tragi cu tunul? Șoferul soldat cu salarii de 3.000 de lei. Nu dau nume pentru că nu e elegant, dar sunt oameni care au plecat, s-au dus la diferite companii care le oferă pe loc 5.000 de lei lunar în mână. Și atunci ce ai mai intra într-un sistem în care oricum au numeroase restricții și program de Armată și să nu mergi să conduci o basculantă pe un salariu aproape dublu? Salariile au rămas pe loc iar societatea evoluează.

Uitați-vă și la inginerii de IT pe care îi pregătește Academia Tehnică. După 2-3 ani vin „balaurii” (n.r. - marile companii) și întreabă ce salariu primești la Armată? 3.800 de lei lunar! Acesta e un salariu de IT-ist care luptă în cyber defence. Evident că primesc salarii de 2.000 de euro în privat. Pleci imediat, nici nu mai negociezi”, a precizat generalul (r.) Tomescu.

Amintim că în toamna anului trecut Ministerul Apărării Naționale a anunțat că e în căutarea a sute de șoferi profesioniști pentru camioanele și transportoarele blindate aflate în dotarea Armatei României.

 

Problema salariilor la nivelul Armatei a fost semnalată și de fostul ministrul al Apărării Vasile Dîncu

 

 

2. Sursă foto... (armata-romana-camion-soldat-militari-soldati_17171800.jpg)

Sursă foto: MApN Facebook

Salariul mediu net în Armata română e sub 3.000 de lei (sub 600 de euro). În ianuarie 2022 acest lucru a fost trecut și de Vasile Dîncu, pe atunci ministru al Apărării, la capitolul probleme.

„Din păcate nu avem cele mai bune salarii în Armată. Sistemul nostru de salarizare suferă în acest moment, chiar dacă există mituri pentru că poate lumea se uită și ne compară cu magistrații. Salariul mediu brut în Armată e undeva la 4.000 de lei iar sub 3.000 e mediul net. Eu nu am crezut avem un asemenea mediu net în Armata. Credeam că e mult mai mare pentru că avem 30.000 de oameni în Armată, civili, experți din civilie și care din păcate toți au salarii care pornesc de la baza unui muncitor necalificat. Aceste lucruri trebuie să le schimbăm pentru că îi pierdem”, preciza la vremea respectivă Vasile Dîncu, pe atunci ministru al Apărării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel