Coreea de Sud a fost de acord să „împrumute” Statelor Unite 500.000 de obuze de artilerie

Soldați americani cu un proiectil Excalibur. Foto Armata SUA obuz
Soldați americani cu un proiectil Excalibur. Foto Armata SUA obuz

Coreea de Sud a ajuns la un acord pentru a împrumuta Statelor Unite 500.000 de obuze de artilerie de 155 mm, care ar putea oferi Washingtonului o mai mare flexibilitate pentru a furniza Ucrainei muniție, a informat miercuri un ziar sud-coreean, care citează surse guvernamentale. Coreea de Sud a decis să „împrumute” muniția în loc să le vândă, pentru a minimiza posibilitatea ca obuzele sud-coreene să fie folosite în conflictul din Ucraina.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că aliații au explorat modalități de a sprijini Ucraina, dar au refuzat să confirme detaliile.

Raportul a venit după ce documente militare americane clasificate au evidențiat dificultățile Coreei de Sud în a face față presiunilor din partea aliaților occidentali pentru a ajuta la furnizarea de ajutor militar Ucrainei.

Coreea de Sud, un aliat cheie al SUA și producător major de muniție de artilerie, spune că nu poate furniza arme letale Ucrainei, invocând propria sa situație de securitate pe fondul evoluției amenințărilor nucleare și cu rachete din Coreea de Nord.

Obuzele vor fi folosite în principal de Statele Unite pentru a-și umple stocurile

După ce a cumpărat 100.000 de astfel de obuze anul trecut, guvernul SUA a cerut să cumpere același număr, dar guvernul sud-coreean și a căutat o altă modalitate de a furniza muniția.

„Am crescut semnificativ volumul obuzelor, dar  alegem metoda de închiriere, după ce am analizat cum să răspundem la cererea aliatului cu bună-credință, respectând în același timp principiul guvernamental de a nu furniza arme letale Ucrainei”, spun sud-coreenii.

Nu au fost oferite detalii despre funcționarea „metodei de închiriere”.

Atât Seulul, cât și Washingtonul au confirmat că negociază un acord de aprovizionare cu obuze de artilerie, dar nu a existat niciun cuvânt oficial cu privire la încheierea unui acord. 

Un buletin scurs, marcat „Top Secret” și văzut de Reuters, spunea că, la începutul lunii martie, Seulul „s-a luptat cu cererea SUA de a furniza muniție de artilerie Ucrainei”.

Fostul consilier pentru securitate națională Kim Sung-han „a sugerat posibilitatea de a vinde cele 330.000 de obuze de 155 mm Poloniei, deoarece aducerea rapidă a muniției în Ucraina era obiectivul final al Statelor Unite”, se arată în comunicat.

Reuters nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentelor. Oficialii americani au spus că unele păreau să fi fost modificate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel