Coreea de Nord spune că noua alianță AUKUS pentru contracararea Chinei ar putea declanșa o „cursă nucleară”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Noua alianţă americană în regiunea Asia-Pacific şi recentul contract american pentru submarine cu Australia ar putea declanşa o "cursă cu armament nuclear" în regiune, a considerat luni Coreea de Nord, relatează Agerpres, citând France Presse.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, inclusiv furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară către Canberra, ceea ce i-a scos efectiv pe francezi din joc.

Decizia Australiei de a anula un contract de cumpărare a submarinelor franceze în favoarea navelor americane cu propulsie nucleară a stârnit indignarea Parisului.

 

Coreea de Nord acuză SUA și spune că în regiune ar putea fi declanșată o „cursă cu armament nuclear”



"Acestea sunt acte extrem de nedorite şi periculoase, care vor răsturna echilibrul strategic din regiunea Asia-Pacific şi vor declanşa o cursă cu armament nuclear", scrie agenţia de presă de stat nord-coreeană KCNA, citând un responsabil din MAE de la Phenian.

"Acest lucru arată că Statele Unite sunt principalul vinovat ce pune în pericol sistemul internaţional de neproliferare nucleară", adaugă agenţia.

Miercuri, lansarea a două rachete balistice nord-coreene în mare a fost urmată la câteva ore de cea a unei rachete balistice de pe un submarin de către Coreea de Sud, devenită astfel a şaptea ţară din lume ce dispune de această tehnologie.

Şeful Agenţiei de Ştiinţă a Apărării din Coreea de Nord a denigrat noua rachetă balistică mare-sol (SLBM) lansată de Seul, estimând că îi lipseşte tehnologia cheie şi că "nu va fi un mijloc eficient de atac în perioadă de război", potrivit KCNA.

 

Duelul rachetelor balistice între Coreea de Sud și Coreea de Nord



Recentele lansări de rachete de către cele două Corei, precum şi acordurile de apărare din Pacific intervin pe fondul tensiunilor crescânde dintre Washington şi Beijing.

"Este firesc ca ţările vecine, inclusiv China, să fi condamnat aceste acte iresponsabile care distrug pacea şi stabilitatea regiunii", a declarat un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe nord-coreean.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri o alianţă strategică considerată ca vizând contracararea ascensiunii Chinei.

Relaţiile dintre Washington şi Phenian s-au blocat de la eşecul summitului de la Hanoi din februarie 2019 între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci Donald Trump.

"Atitudinea dublă a Statelor Unite, accentuată de la venirea (lui Joe Biden la preşedinţie) ameninţă serios pacea şi stabilitatea mondială", a declarat reprezentantul ministerului nord-coreean.

El a avertizat asupra unui posibil "contraatac" din partea Phenianului, "în cazul în care aceasta ar avea chiar şi o mică consecinţă pentru securitatea ţării noastre"

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel