Coreea de Nord a arestat o navă rusească de pescuit

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Coreea de Nord
Coreea de Nord

Coreea de Nord reţine de o săptămână o navă de pescuit rusă cu 17 membri ai echipajului la bord, acuzaţi că au încălcat apele teritoriale nord-coreene, a anunţat azi Moscova.

Nava a fost sechestrată pe 17 iulie în Marea Japoniei de gărzile de coastă nord-coreene, care acuză echipajul că "a încălcat regulile de intrare şi de şedere pe teritoriul Coreii de Nord", a precizat Ministerul rus al Afacerilor Extern (MAE) într-un comunicat.

Nava, care aparţine "Societăţii de pescuit Nord-Est", cu sediul în regiunea Sahalin din Extremul Orient rus, transporta 17 membri ai echipajului, 15 ruşi şi doi sud-coreeni. Aceasta este ancorată în prezent în portul Wonsan, potrivit aceleiaşi surse.

Căpitanul, adjunctul său şi doi marinari sud-coreeni au fost cazaţi într-un hotel din acest oraş portuar situat pe ţărmul Mării Japoniei, în timp ce ceilalţi marinari au rămas pe navă, a precizat într-un comunicat ambasada Rusiei la Phenian.

Luni, diplomaţii consulatului Rusiei în Coreea de Nord s-au întâlnit cu membrii echipajului care au "toţi o stare de sănătate bună", subliniază aceeaşi sursă.

 

Rușii sunt în contact cu cetățenii lor

 

"Ambasada Rusiei rămâne în contact permanent cu autorităţile nord-coreene (...) şi ia toate măsurile necesare pentru soluţionarea acestei situaţii în cel mai scurt termen", adaugă comunicatul.

La rândul său, Ministrul sud-coreean al Unificării a anunţat miercuri că nava XIANG HAI LIN 8 a fost confiscată pe 17 iulie în apele teritoriale nord-coreene ale Mării Japoniei, după ce a părăsit în ajun oraşul sud-coreean Sokcho, situat la 160 km nord-est de Seul.

"Guvernul sud-coreean va face tot posibilul pentru a asigura securitatea cetăţenilor noştri, urmează să ia măsuri pozitive prin intermediul canalelor intercoreene şi să lucreze în strâns contact cu guvernul rus", a subliniat ministerul într-un comunicat.

La rândul său, ambasada Coreii de Nord în Rusia a afirmat miercuri că căpitanul navei confiscate "a recunoscut că a încălcat frontiera nord-coreeană". Gărzile de coastă nord-coreene urmează să inspecteze nava, potrivit unui comunicat al ambasadei.

"Dacă nicio încălcare nu este detectată în cursul inspecţiei, nava va fi eliberată", dă asigurări comunicatul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel