Cooperarea franco-germană mai primește o lovitură: Parisul rămâne singur în proiectul pentru un nou avion de patrulare maritimă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris - Ministère des Armées
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris - Ministère des Armées

Franţa va continua singură demersurile pentru achiziţia unui nou avion de recunoaştere maritimă, au declarat joi autorităţile de la Paris, după ce cooperarea cu Germania s-a blocat, transmit dpa și Agerpres.

Lansat în 2017, programul MAWS (Maritime Airborne Warfare System) avea scopul de a înlocui, până în până în 2030/35, aeronavele de patrulare maritimă Atlantique 2 ale Marinei Franceze și P-3C Orion ale Deutsche Marine.

Însă decizia Berlinului de a achiziționa cel puțin 5 avioane P-8A Poseidon de la Boeing american pentru a accelera înlocuirea P-3C Orions a pus pe butuci viitorul acestui program franco-german.

Producătorii francezi Airbus şi Dassault au primit o comandă comună de a dezvolta un nou avion de recunoaştere, a informat Ministerul Apărării francez.

Cei doi producători selectați vor trebui să ofere fiecare „o soluție atractivă din punct de vedere economic, care să răspundă nevoilor operaționale ale Marinei Franceze în orizontul post-2030”, explică Direcția Generală de Armament - DGA.

Parisul încearcă să se reorienteze și spune că proiectul rămâne deschis: propunerile Airbus şi Dassault trebuie „să rămână deschise cooperării cu alți potențiali parteneri europeni interesați”, scrie și Opex360.

Companiile urmează să dezvolte un concept pentru un avion pe care marina militară franceză să îl poată folosi după anul 2030, bazat pe aeronavele lor civile A320 neo şi, respectiv, 10X.

Noul model este destinat să înlocuiască flota învechită de 22 avioane de recunoaştere.

Franţa şi Germania lucrau din 2017 la proiectul Sistemului de război maritim aeropurtat pentru a achiziţiona în comun un nou avion de recunoaştere.

Cu toate acestea, Germania a decis în 2021 să achiziţioneze cinci avioane P-8A Poseidon de la producătorul american Boeing, ca înlocuitor temporar pentru vechile aparate. Ministerul Apărării de la Berlin a descris însă această soluţie ca provizorie.

Ministerul a indicat în vara trecută că activitatea de recunoaştere maritimă şi vânătoare de submarine ar trebui să fie preluată printr-un proiect de cooperare franco-germană pe termen lung. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel