Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat un apel către omologul său azer, Ilham Aliev, şi premierul armean Nikol Paşinian să aplaneze tensiunile şi să-şi rezolve divergenţele după reluarea războiul dintre cele două ţări în 2020, relatează Agerpres, care citează France Presse. Pe de altă parte premierul armean a acuzat din nou partea azeră că a invadat teritoriul Armeniei.

Aceasta întâlnire rară dintre cei trei lideri în staţiunea rusă Soci (sud, pe coasta rusă a Mării Negre) intervine după mai multe recente episoade de violenţă între forţele armene şi azere la frontiera dintre cele două ţări.

 

Putin, încercând să „împace” Armenia și Azerbaidjanul: Timp de secole am făcut parte dintr-un singur stat



"Timp de secole am făcut parte dintr-un singur stat, avem legături istorice profunde", a subliniat Putin, referindu-se la URSS şi Rusia ţaristă, care a încorporat Armenia şi Azerbaidjan.

"Trebuie să depunem eforturi să reconstruim aceste legături şi să le dezvoltăm pe viitor", a adăugat preşedintele rus, care a avut şi convorbiri separate cu liderii azer şi armean.

Putin i-a încurajat pe Aliev şi Paşinian, care s-au întâlnit ultima dată în ianuarie, să se întâlnească în mod direct mai des. "Cu cât sunt mai multe contacte, inclusiv directe, cu atât mai bine", a spus el.

Această întâlnire are loc la mai puţin de două săptămâni după cele mai grave violenţe din regiune de la războiul pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah din 2020, soldat cu peste 6.500 de morţi.

În cursul recentelor confruntări, şase soldaţi armeni şi şapte militari azeri au decedat. Putin a salutat totuşi faptul că aceste violenţe nu au degenerat într-un "război la scara largă".

Cei trei lideri au discutat de asemenea la întâlnirea lor de la Soci despre demarcarea graniţelor dintre Armenia şi Azerbaidjan, în timp ce Erevanul acuză Baku de incursiuni pe teritoriul său.

"Suntem pregătiţi să începem să lucrăm la demarcarea frontierelor şi urgent la un tratat de pace pentru a învăţa să trăim din nou ca vecini", a spus Ilham Aliev.

 

În prezența lui Putin, Armenia acuză Azerbaidjanul că i-a invadat teritoriul



La rândul său, premierul armean Nikol Paşinian s-a declarat pregătit "pentru demarcarea frontierelor".

Totodată, în timpul întrevederii, dintre cei trei lideri, potrivit postului public de radio din Armenia, premierul armean Nikol Paşinian a denunțat invadarea teritoriului armean de către trupele azere, dar a salutat prezența militară rusă pentru menținerea păcii în Nagorno-Karabah.

„Anul acesta, după data de 12 mai, ne confruntăm cu o situație de criză la granișa armeno-azeră. Din evaluările noastre reiese că trupele azere au invadat teritoriul Armeniei. Desigur, granița dintre Armenia și Azerbaidjan nu este delimitată, dar există totuși o frontieră de stat. E teritoriul și suveranitatea Armeniei”, a precizat Pașinian.

Cei trei lideri au pledat de asemenea pentru restabilirea legăturilor de transport între cele două ţări din Caucazul de Sud, în conformitate cu termenii acordului de încetare a focului semnat sub medierea Rusiei în noiembrie 2020.

Azerbaidjanul a anunţat vineri că a predat Erevanului doi cetăţeni armeni - un soldat şi un civil - pe care Baku îi deţinea de la încetarea focului anul trecut

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel