Conflictul din Transnistria. Expertul Ion Leahu: Negocierile au eșuat din cauza cerințelor exagerate ale Tiraspolului

Tudor Curtifan |
Data publicării:
armata transnistreană
armata transnistreană

Negocierile de la Bratislava ar fi eșuat din cauza cerințelor exagerate ale Tiraspolului, este de părere expertul și fostul reprezentant al Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control, Ion Leahu. Chiar dacă unele puncte din pachetul „Berlin Plus" au fost deja rezolvate, Tiraspolul vine cu pretenții aproape de fiecare dată, mai spune acesta.

Ion Leahu consideră că pe lângă probleme secundare, ar trebui stabilit un statut concret al regiunii transnistrene. Iar, formula Steinmeier ar fi o soluție pentru Republica Moldova, însă cu o condiție, mai întâi este necesară demilitarizarea și democratizarea regiunii, susține expertul într-un interviu acordat pentru Radio România Chișinău.

„Era din start clar că partea transnistreană vine cu niște așteptări exagerate. Delegația Republicii Moldova nicidecum nu putea să meargă la întâmpinare și să accepte tot ceea ce se propune. Evident, în situația în care delegația transnistreană nu este satisfăcută, ea nici nu acceptă mai departe participarea la tratative”, a precizat Leahu.

„Transnistrenii înaintează permanent solicitări suplimentare la problemele care deja sunt soluționate, spre exemplu: apostilarea diplomelor. Însă, ei vor ca Chișinăul, având relații diplomatice cu mai multe state, să le promoveze. Ei au primit plăcuțele neutre, ei mai vor ca Chișinăul să accepte și permise de conducere speciale.

(...)

Noi discutăm în principiu numai două poziții dintr-un document de 6 foi, care conține foarte multe elemente, printre care evacuarea trupelor militare străine, demilitarizarea zonei, separarea forțelor implicate în conflict și multe altele. Atribuirea unui statut regiunii urmează numai după desfășurarea alegerilor libere, democratice, în baza legislației metropolei, în cazul nostru – Republica Moldova. Dacă s-ar rezolva situația aceasta, atunci se poate de vorbit că formula Steimeier este acceptabilă”, a mai precizat Ion Leahu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel