Condamnare pe viață pentru autorii atacului terorist antiisraelian din Bulgaria

Eduard Pascu |
Data publicării:

Justiţia bulgară a condamnat luni, în absenţă, la închisoare pe viaţă doi libanezi acuzaţi de implicarea în atentatul din 2012 vizând un autobuz ce transporta turişti israelieni şi atribuit aripii armate a mişcării Hezbollah, informează France Presse şi Reuters.

În acest atac au fost ucişi cinci pasageri israelieni pe aeroportul din Burgas (oraş pe coasta Mării Negre în Bulgaria), precum şi şoferul bulgar. Presupusul deţinător al bombei, un tânăr franco-libanez de 23 de ani, a fost de asemenea ucis în explozie, transmite Agerpres. Treizeci şi opt de persoane au fost rănite.

Tribunalul special din Sofia a constatat că Meliad Farah, în vârstă de 39 de ani, şi Hassan El Hajj Hassan, 32 de ani, primul cetăţean australian iar al doilea cetăţean canadian de origine libaneză, sunt vinovaţi de implicare în calitate de complici în atacul din 18 iulie 2012. Elementele adunate de anchetă au convins Uniunea Europeană să includă în iulie 2013 aripa armată a Hezbollah pe lista sa neagră de organizaţii teroriste. Statele Unite consideră de ani de zile Hezbollah un "grup terorist străin".

Cei doi bărbaţi au părăsit Bulgaria în seara atacului şi nu au fost găsiţi, în ciuda cooperării juridice internaţionale. Ei au fost incluşi pe lista neagră antiteroristă a SUA în 2015. Posibilele lor active au fost îngheţate în Statele Unite, unde orice comerţ cu aceştia este interzis persoanelor juridice şi fizice.

Washingtonul a estimat atunci că Ferah şi Hassan se aflau probabil în Liban.

Citește și: Otrăvirea omului de afaceri Emilian Ghebrev. Un agent rus, care activa sub acoperire diplomatică, dat în urmărire de Interpol

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel