Compania turcă Baykar produce 20 de drone Bayraktar TB2 pe lună. O bună parte din acestea sunt livrate Ucrainei

Florin Vlad |
Data publicării:
UAV turc Bayraktar TB2. Sursă foto: Baykar
UAV turc Bayraktar TB2. Sursă foto: Baykar

Directorul general al companiei Baykar, Haluk Bayraktar, a declarat (12.08.2022) pentru fundația ucraineană “Come Back Alive” că firma turcă a atins în prezent capacitatea de a produce aproape 20 de aparate Bayraktar TB2 pe lună, sau mai precis câte un sistem (șase aparate) în 10 zile.

Compania Baykar și-a propus ca anul viitor să producă și mai multe aparate de acest tip, în acest scop fiind derulate o serie de investiții necesare creșterii capacității de producție.

De asemenea, H. Bayraktar a precizat că până în prezent au fost semnate contracte de export cu 22 de state pentru dronele de atac de altitudine medie Bayraktar TB2 și cu patru state pentru dronele de atac de altitudine mare Akinci, astfel că întreaga capacitate de producție a uzinei din Esenyurt (Istanbul) este rezervată pentru următorii trei ani.

Pe de altă parte, compania Baykar continuă investiția în valoare de 600 milioane de lire turcești (aprox. 33 mil. euro) într-o nouă capacitate de cercetare și producție în domeniul UAV, ridicată tot în districtul Esenyurt din Istanbul, în care vor fi create 1.122 de noi locuri de muncă și care va asigura o creștere semnificativă a capacității de producție, în special pe zona UAV-urilor Akinci și a altor avioane de luptă fără pilot (în stadiu de cercetare sau proiectere).

 

Turcii au extins liniile de producție și asamblare a dronelor Bayraktar TB2

 

Conform unor date oficiale de la finalul anului 2019, compania Baykar avea capacitatea de a produce anual 46 de platforme UAV Bayraktar TB2, 45 de sisteme de avionică cu comandă de la distanță, 23 de sisteme de comunicații pentru UAV-uri și 23 de stații terestre de dirijare, comandă și control UAV. Odată cu finalizarea noii uzine Baykar de la Esenyurt, capacitatea de producție ar urma să crească cu 24 de aparate Akinci, 36 de avioane de luptă fără pilot, 14 stații de dirijare, comandă și control, 14 sisteme de comunicații UAV și 10 sisteme de avionică.

Diferența majoră între datele actuale și cele din 2019 privind capacitatea firmei Baykar poate fi explicată doar prin extinderea liniilor de producție și asamblare a aparatelor Bayraktar TB2 din actuala uzină, totul bazat pe cererea externă foarte mare și livrarea unui număr tot mai mare de aparate către Ucraina.

În anul 2019, Kievul a achiziționat 12 aparate Bayraktar TB2 și a plasat o comandă pentru alte 24 de aparate, dar conform unor surse neoficiale numărul UAV-urilor de acest tip primite de Ucraina după începerea războiului cu F.Rusă (24 februarie 2022) a depășit 50 de aparate, inclusiv cele donate în urma unor campanii de strângere de fonduri pentru dotarea armatei ucrainene.

Având în vedere aceste date, putem concluziona că după începerea conflictului ruso-ucrainean cea mai mare parte a producției de drone de atac Bayraktar a mers către Ucraina lucru care a condus și la apariția în spațiul public a unor informații privind posibila construire a unui centru de producție a dronelor de acest tip în Ucraina, lucru foarte greu de realizat în condițiile actuale de război.

Pe de altă parte, menținerea ritmului ridicat de livrare către Ucraina poate provoca întârzieri și probleme în respectarea celorlalte contracte și angajamente ale companiei turce Baykar, care cel mai probabil va lua măsuri pentru urgentarea finalizării lucrărilor și începerea producției în noua uzină de la Esenyurt.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel