Comisia Europeană reacționează la acuzele privind respingerea migranților de către Frontex

Eduard Pascu |
Data publicării:

Comisia Europeană s-a declarat "profund îngrijorată" că unii migranţi ar fi fost respinşi de la frontierele maritime ale blocului comunitar, după apariţia unor informaţii în spaţiul public potrivit cărora agenţia frontalieră europeană Frontex ar fi fost implicată în astfel de incidente, a declarat un purtător de cuvânt al executivului de la Bruxelles, citat luni de DPA.

Săptămâna trecută, o anchetă comună a grupului de investigaţii Bellingcat şi a altor media a relevat că Frontex (Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă) a fost implicată activ sau a fost prezentă la mai multe incidente la graniţa maritimă greco-turcă din martie până acum.

"Luăm această problemă foarte în serios", a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei, Adalbert Jahnz. "Comisia este profund preocupată de informaţiile despre cazurile de respingere sau referitoare la alte forme de nerespectare a legislaţiei UE, inclusiv a garanţiilor pentru protejarea drepturilor fundamentale şi a dreptului de acces la azil", a adăugat el. Astfel de acţiuni sunt ilegale în temeiul legislaţiei internaţionale şi europene, notează DPA, transmite Agerpres.

Frontex a fost acuzată în mai multe rânduri de colaborare cu gărzile de coastă naţionale pentru a respinge migranţi înapoi spre porturile lor de origine sau spre apele internaţionale în ultimii ani.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson este în contact cu directorul agenţiei, a spus Jahnz.

Potrivit Frontex, Grecia a lansat o anchetă internă în această problemă.

"Frontex continuă să ofere sprijin Greciei la frontierele sale externe, în conformitate cu mandatul său şi în spiritul solidarităţii UE, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale şi a dreptului internaţional", a declarat agenţia într-o reacţie pe Twitter. 

Citește și: Nave românești, parte a misiunii Frontex, acuzate că împing migranții înapoi în mare ( Foto/Video)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel