Nave românești, parte a misiunii Frontex, acuzate că împing migranții înapoi în mare ( Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Două nave românești aparținând Poliției de Frontieră, care participă în mod frecvent la misiuni de patrulare pe mare sub egida UE, la granița Greciei cu Turcia, au fost filmate în timp desfășoară manevre ce par să încalce flagrant legislația internațională, scrie Radio Europa Liberă România, citând o anchetă a ziarul german Der Spiegel în colaborare cu Bellingcat.

Astfel, scrie Radio Europa Liberă România, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), organizație sub egida căreia sunt organizate cele mai importante misiuni de patrulare a frontierelor exterioare ale Uniunii, a fost acuzată că desfășoară manevre ilegale și foarte periculoase în Marea Egee, menite să descurajeze solicitanții de azil să ajungă în Grecia, respectiv în Europa. Cele mai grave acuzații au în centrul lor implicarea a două nave românești, participante la cea mai recentă misiune a organizației.

Chiar dacă în trecut aceste acuzații au vizat în special grănicerii greci, Frontex a negat mereu că ar fi implicată sau că ar avea cunoștințe despre asemenea practici. Însă o investigație publicată vineri de ziarul german Der Spiegel în colaborare cu Bellingcat, Lighthouse Reports, ARD și TV Asahi, pare să dovedească contrariul.

Folosind date din surse deschise, inclusiv clipuri video și fotografii, personalul Frontex, printre care și două nave românești aflate în patrulă la momentul respectiv, par să fie implicate direct în manevre de descurajare a solicitanților de azil să ajungă la mal (așa-numitele „illegal pushbacks”).

Mai mult, românii par să refuze să salveze oamenii din bărcile aflate în derivă și le pun intenționat viața în pericol prin manevre periculoase. Conform jurnaliștilor germani, acest gen de incident ajunge foarte rar să fie raportat la sediul central Frontex din Varșovia.

 

România, complice la abuzurile împotriva solicitanților de azil

 

Bucureștiul participă la misiunile Frontex cu personal și logistică încă din 2007, anul aderării la Uniunea Europeană. Frontex a fost creat ca răspuns comun la diferitele provocări și situații ce pot să apară la granițele exterioare ale Uniunii, însă a ajuns în atenția publicului mai ales după evenimentele din 2015, când un număr considerabil de solicitanți de azil, majoritatea din Siria și Irak, au tranzitat statele europene de la granița de sud-est, în special Grecia și Ungaria. Însă o componentă importantă o reprezintă misiunile pe mare, în special cele de la granița maritimă dintre Grecia și Turcia.

Aceste misiuni presupun ca ambarcațiunile implicate în operațiunile Agenției Frontex sa navigheze, la distanțe mai mici sau mai mari de diverse mijloace de transport - prezente în zonă, în vederea prevenirii și combaterii migrației ilegale în arealul de referință, dar și să ofere ajutor umanitar atunci când situația o impune, în conformitate cu legislația internațională și drepturile omului referitoare la cererile de azil. Incidentele documentate de publicația germană în care sunt implicate și navele românești ar fi avut loc pe 8 iunie și pe 15 august anul acesta și prezintă o realitate departe de asistența umanitară și respectarea drepturilor omului pe care grănicerii români ar fi trebuit s-o respecte.

Incidentele documentate de publicația germană în care sunt implicate și navele românești ar fi avut loc pe 8 iunie și pe 15 august anul acesta și prezintă o realitate departe de asistența umanitară și respectarea drepturilor omului pe care grănicerii români ar fi trebuit s-o respecte.

Contactați de Europa Liberă, reprezentanții Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) România s-au arătat foarte îngrijorați de faptul că autoritățile române desfășoară asemenea practici ilegale în cadrul unei misiuni internaționale sub egida Uniunii Europene.

„UNHCR este profund îngrijorată de aceste imagini și mărturii care indică faptul că bărbați, femei și copiii ar fi putut fi întorși din drum înapoi în Turcia după ce ar fi ajuns pe teritoriul grecesc sau în apele teritoriale ce aparțin Greciei”, a declarat Nisreen Rubaian, reprezentant UNHCR România, potrivit HotNews.

La rândul său, Poliția de Frontieră a confirmat că România a avut două nave prezente în zonă în această perioadă, însă s-a rezumat în a scoate în evidență „aprecierea de către înalții oficiali europeni” a echipajelor române, fără să comenteze acuzațiile de încălcare a legislației internaționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel