Comisia Europeană propune o unitate comună de apărare cibernetică

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Comisia Europeană a avansat, miercuri, propunerea de creare a unei unități comune de securitate cibernetică, care să răspundă la atacurile cibernetice în creștere, executate asupra țărilor membre al Uniunii Europene (UE).

Potrivit calendarului de înființare a unității, până la sfârșitul acestui an vor fi evaluate aspectele de organizare și se vor identifica capacitățile operaționale ale UE. În cursul anului viitor, termenul limită fiind 31 decembrie 2022, JCU va fi operaționalizată prin intrarea în funcțiune a echipelor sale de reacție rapidă (EU Rapid Reaction teams). În 2023, vor fi implicați și parteneri din sectorul privat, pentru schimb de experiență și amplificarea răspunsului coordonat al UE la amenințările cibernetice.

Unitatea cibernetică comună (Joint Cyber Unit - JCU) „își propune să aducă împreună resurse și expertiză, pe care să le pună la dispoziția UE și a statelor sale membre pentru a preveni, descuraja și răspunde în mod eficient la incidente și crize cibernetice în masă”, precizează Comisia Europeană într-o declarație de presă.

Misiunile principale ale unității vor consta în răspunsul coordonat la nivel de Uniune împotriva atacurilor cibernetice de amploare, incidente și crize, precum și sprijinirea statelor membre și a instituțiilor în recuperarea după intruziuni.

„Securitatea cibernetică este piatra de temelie a unei Europe digitale și conectate. Și în societatea actuală, răspunderea la amenințări în mod coordonat este primordială. JCU va contribui la atingerea acestui obiectiv. Împreună putem face cu adevărat diferența”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Pe lângă acțiunile efective de răspuns la atacurile cibernetice, prin JCU va fi coordonată direct activitatea instituțiilor europene și naționale, care au sarcini de protecție cibernetică în patru mari domenii – reziliență (pregătire și răspuns la amenințări cibernetice), aplicarea legii, apărare și diplomație.

Recomandarea privind înființarea JCU este un „pas important către finalizarea abordării europene în gestionarea crizelor de securitate cibernetică” și este, de asemenea, o componentă esențială a „Strategiei UE de securitate cibernetică și a Strategiei UE pentru securitatea comună”, se precizează în comunicatul Comisiei Europene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel