Coada avionului F-35 prăbușit în Pacific, recuperată. Soarta pilotului rămâne necunoscută

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Echipele de intervenţie au descoperit epava avionului de vânătoare Lockheed Martin F-35 al aviaţiei japoneze, dispărut marţi deasupra Oceanului Pacific, în apropierea coastelor nipone, dar soarta pilotului rămâne necunoscută, a anunţat miercuri ministrul apărării şi forţelor de autoapărare nipone, Takeshi Iwaya.

'Am recuperat o parte din coada aparatului' de zbor în cursul unor operaţiuni de căutare în mare cu avioane şi nave, a precizat ministrul pentru presă.

'Credem că s-a prăbuşit', a adăugat el.

Avionul a fost dat dispărut în jurul orei locale 19:30 (10:30 GMT) marţi, în timp ce se afla la circa 135 kilometri est de Misawa (nord-estul Japoniei) pentru o misiune de antrenament.

Mai exact, atunci când a dispărut de pe radare, aparatul se afla la 135 km est de baza aeriană din prefectura Aomori, a precizat aviaţia niponă, citată de Reuters.

Avionul a pierdut contactul cu echipele de la sol la 30 de minute după decolarea împreună cu alte trei aparate. Acesta este primul accident al unui F-35A de a cincea generaţie.

Japonia a desfăşurat avioane F-35A în valoare de 10 miliarde de yeni (aproximativ 80 milioane de euro) pentru a înlocui aparatele sale F-4 învechite. Acest avion a fost unul din cele 13 de acelaşi tip din dotarea bazei din Aomori, potrivit unui responsabil din domeniul apărării. Alte 12 avioane de tipul F-35A sunt imobilizate temporar, a precizat ministerul.

Aparatul implicat în accidentul de marţi a fost livrat în mai 2018, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al armatei nipone, în cadrul primei comenzi pentru livrarea de F-35 făcută de Tokyo pe lângă Lockheed Martin.

Tokyo intenţionează să cumpere suplimentar 87 de avioane de vânătoare stealth de acelaşi tip pentru a face faţă influenţei crescânde a Chinei în vestul Pacificului, notează agenţia de presă britanică. O parte din F-35 pe care Japonia intenţionează să le achiziţioneze ar urma să fie desfăşurate în Marea Chinei de Sud, unde Japonia revendică unele insule.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel