Cipru cumpără rachete antiaeriene Mistral și rachete antinavă Exocet

Eduard Pascu / 06 feb 2020 / 15:18

Ciprul, ca reacţie la tensiunile crescânde cu Turcia pe fondul exploatării zăcămintelor de hidrocarburi în Mediterana, a comandat recent rachete antiariene şi rachete antinavă, informează AFP, citând o sursă apropiată dosarului.

Armata cipriotă a semnat în decembrie un contract cu fabricantul de rachete european MBDA în valoare de 150 milioane de euro pentru furnizarea de rachete sol-aer Mistral cu rază foarte scurtă de acţiune, potrivit acestei surse, confirmând astfel o informaţie apărută în La Tribune, transmite Agerpres.

MBDA a mai semnat un contract de 90 de milioane de euro cu marina cipriotă pentru furnizarea unor rachete antinavă Exocet, care vor echipa o baterie de coastă.

Contactată de AFP, MBDA nu a dorit să comenteze aceste informaţii.

În ultimele luni, Turcia a trimis nave de foraj în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Ciprului, în pofida avertismentelor Washingtonului şi ale Uniunii Europene, din care face parte şi Ciprul. În decembrie, Ankara a desfăşurat şi o primă dronă militară în Ciprul de Nord şi, potrivit presei turce, ar intenţiona să construiască acolo o bază navală.

Turcia, care ocupă partea de nord a Ciprului din 1974, intenţionează să se sprijine pe un acord încheiat la sfârşitul lunii noiembrie cu Guvernul naţional libian (GNA) pentru a pune capăt izolării sale în Mediterana de est şi a începe exploatarea de hidrocarburi în zonă.

În faţa revendicărilor Ankarei, Ciprul, Grecia şi Israelul au semnat la începutul lunii ianuarie un acord pentru construirea gazoductului EastMed cu scopul de a pompa gazele extrase în Mediterana orientală spre Grecia prin Cipru.

Vezi și: O dronă americană MQ-9 Reaper, fotografiată deasupra Siriei

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy