Cine a atacat Moscova? Trei scenarii și aproape o ceritudine: Rusia a fost atacată chiar din interioriul teritoriului rus

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă ucraineană de tip UJ-22. Foto: EuraSian Times
EXCLUSIV
Dronă ucraineană de tip UJ-22. Foto: EuraSian Times

A fost panică azi în capitala Rusiei după ce mai multe clădiri rezidențiale de la periferia Moscovei au fost lovite de drone. Ucraina a negat că s-ar afla în spatele acestui atac, dar a aplaudat atacul.

Autoritățile de la Moscova au fost în alertă toată ziua ca urmare a faptului că mai multe drone au zburat nestingherite pe la periferia capitalei ruse, ulterior lovind clădiri rezidențiale. Imagini filmate de cetățenii ruși au devenit virale pe internet.

Rușii acuză că în spatele atacului se află Ucraina, precizând că trei persoane au fost rănite după acest incident.

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, într-un interviu acordat azi a negat că Ucraina s-a aflat în spatele atacului și a răspuns ironic: „Poate că nu toate dronele sunt pregătite să atace Ucraina şi vor să se întoarcă la creatorii lor şi să pună întrebări în consecinţă: de ce ne trimiteţi să lovim copiii Ucrainei, Kievului şi aşa mai departe?".

Jurnalistul Val Vîlcu și-a pus întrebarea de ce Ucraina ar recurge la aceste atacuri care nu produc pagube, înseamnă o risipă de resurse înainte de contraofensivă și riscă să întărească regimul dictatorial al lui Vladimir Putin, existând riscul ca rușii să solidarizeze cu Kremlinul.

Și totuși, cum a fost posibil ca în contextul în care ucrainenii doboară pe bandă rulantă drone iraniene Shahed, rușii să nu fie capabili să intercepteze drone deasupra Moscovei?

La aceste întrebări a încercat să răspundă generalul (r.) Dan Grecu.

 

Trei scenarii privind atacul asupra Moscovei: Atac din interiorul teritoriului rus, incompetență crasă sau steag fals

 

2. Drone lovi... (atac-moscova_24516000.jpg)

Drone lovind clădiri rezidențiale la Moscova. Foto:  ASTRA TELEGRAM CHANNEL via Pravda.ua

Într-un dialog purtat cu DefenseRomania, generalul (r.) Dan Grecu a precizat că deși există foarte puține date privind atacul asupra Moscovei, el nu ar fi putut fi orchestrat decât de Ucraina, de un grup de partizani ruși asemenea celor din Belgorod care beneficiază de sprijinul ucrainenilor, sau să fi fost un atac sub steag fals organizat chiar de Moscova.

1. Grup de partizani care au atacat din teritoriul rus

„După imagini par drone sovietice, posibil Tupolev, ele fiind atât în dotarea Ucrainei cât și a Rusiei. Ucraina neagă implicarea. Nu e exclus să existe forțe de rezistență anti-Putin rusești pe care într-un fel sau altul ucrainenii le sprijină, nu neapărat controlează”, precizează generalul (r.) Grecu. 

El a subliniat că asemenea drone nu pot fi operate precum cele occidentale de la distanțe mai mari de 200-300 de kilometri, ceea ce indică faptul că dronele au fost controlate de pe teritoriul rus.

2. Atac al Ucrainei

„Să admitem că dronele au pornit de pe teritoriul ucrainean. E o distanță pe care o dronă o poate realiza. Dar niciun sistem nu a detectat-o? Oamenii din Moscova o filmau cu ochiul liber. Sistemele de supraveghere, radare, avioane etc nu au reușit?”, s-a întrebat generalul (r.) Grecu care a precizat că un asemenea scenariu ar arăta o incompetență uriașă a sistemelor de apărare ruse.

3. Atac rus sub steag fals pentru radicalizarea populației

„Dronele sunt mari, nu au o viteză atât de mare. Dacă e o acțiune internă (n.r. - a partizanilor ruși) sau a Ucrainei e mare incompetență din partea rușilor. Dar când e vorba de ruși să nu excludeți niciodată acțiunile sub steag fals”, a arătat generalul (r.) Grecu.

„Moral atacul poate afecta populația, atacul arătând că nici Moscova nu mai e sigură. În egală măsură Putin primește „muniție”, adică poate justifica propriei populații războiul împotriva Ucrainei”, a conchis acesta, în dialogul purtat cu DefenseRomania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel