Cinci motive pentru care ar putea avea loc reconcilierea dintre Turcia și Emiratele Arabe Unite

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, sursă foto: Administrația Prezidențială a Turciei
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, sursă foto: Administrația Prezidențială a Turciei

Emiratele Arabe Unite accelerează normalizarea relațiilor cu Turcia, în această lună fiind deja programată o vizită a prințului moștenitor al Abu Dhabi-ului, șeicul Mohammed bin Zayed, la Ankara, unde se va întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Academicianul emirat Abdul Khaleq Abdullah consideră că întâlnirea viitoare "este punctul culminant al discuțiilor care au avut loc la diferite niveluri". Acesta apreciază că Abu Dhabi-ul dorește să restabilească relațiile cu Turcia după o lungă pauză, mai ales în ceea ce privește aspectele politice și diplomatice.

Mahmoud Alloush, analist specializat în afacerile turcești, consideră că întâlnirea așteptată dintre cei doi lideri va "reprezenta un anunț oficial privind încheierea înstrăinării dintre cele două țări", existând cel puțin cinci motive serioase care pot conduce către acest lucru.

Economia se află pe lista de interese a Abu Dhabi-ului, își începe Alloush enumerarea, ceea ce este un imbold pentru această vizită în încercarea de a consolida relațiile economice și de investiții dintre cele două țări, mai ales că volumul schimbului comercial al Emiratelor Arabe Unite cu Turcia este de 15 miliarde de dolari, al doilea după Irak.

În al doilea rând, a fost necesară schimbarea traseului strategic dintre Turcia și Emiratele Arabe Unite, din cauza schimbărilor și direcțiilor administrației americane, pe lângă transformările care au loc în Siria, Irak, Afganistan și Yemen, consideră analistul turc Firas Radwanoglu.

În al treilea rând, întâlnirea are mai multe dimensiuni și obiective politice, deoarece "Turcia și Emiratele Arabe Unite au fost în dezacord în mai multe dosare, întrucât Ankara s-a implicat în disputa din Golf și a fost prezentă militar în Libia și Siria", apreciază Abdul Abdullah.

În al patrulea rând, Erdogan speră ca revenirea investițiilor din Golf să stimuleze economia turcă slăbită odată cu apropierea alegerilor din 2023, iar realizarea reconcilierii cu Emiratele Arabe Unite se va reflecta pozitiv asupra eforturilor Ankarei de a avansa procesul de normalizare a relaţiilor cu Egiptul şi Arabia Saudită.

În al cincilea rând, interesul emiraților pentru industria turcă de apărare vine după succesele pe care armele turcești le-au obținut pe câmpurile de luptă și pe care se pare vor să le achiziționeze pentru a-și diversifica capacitățile militare, opinează Alloush.

Conform unor surse turce, Bin Zayed îi va oferi lui Erdogan o explicație cu privire la importanța investiției Turciei în axa emirato-iraniano-turcă (axa Sharjah-Marcin).

În ultimii ani, relațiile dintre Emiratele Arabe Unite și Turcia s-au deteriorat, pe fondul diferențelor de puncte de vedere asupra multor dosare regionale, în special în ceea ce privește pozițiile contradictorii ale celor două țări cu privire la Frăția Musulmană, blocada Qatarului și războiul din Libia.

În ianuarie 2021, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu le-a declarat reporterilor, ca răspuns la o întrebare despre relațiile cu Cairo și Abu Dhabi: "Dacă vor lua măsuri cinstite, tangibile și constructive, le vom răspunde pozitiv".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel