Cimitirul de Onoare Românesc, Rossoşka. Ceremonie de reînhumare a unor militari români căzuţi la Stalingrad

Sebastian Florea / 24 oct 2018 / 18:27

O ceremonie de reînhumare a unor militari români căzuţi la Stalingrad va avea loc joi, la Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka.

O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale (MApN), formată din reprezentanţi ai Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, va participa, joi, cu prilejul Zilei Armatei României, la ceremonia de reînhumare a 633 de militari români în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volgograd din Federaţia Rusă, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de MApN.

Potrivit sursei citate, serviciul religios va fi oficiat de un preot militar român. La ceremonial vor participa, alături de delegaţia MApN, reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Ministerului Afacerilor Externe şi oficiali ruşi. Activitatea se înscrie în seria manifestărilor dedicate sărbătoririi, anul acesta, a Centenarului Marii Uniri - deziderat naţional care nu s-ar fi putut realiza şi păstra peste timp fără sacrificiul suprem al miilor de militari români căzuţi în războaie, precizează MApN.

Realizată în anul 2015, necropola de onoare românească adăposteşte rămăşiţele pământeşti a 1.644 militari români căzuţi la datorie în cea mai crâncenă bătălie a secolului trecut - bătălia de la Stalingrad. 'Ceremonia de anul acesta este cu atât mai importantă cu cât osemintele aparţin celui mai mare număr de eroi români reînhumaţi până în prezent la Rossoşka', se precizează în comunicat. Potrivit datelor de arhivă, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a identificat mormintele a 4.361 de militari români morţi în lupta de la Stalingrad şi înhumaţi în 65 de necropole de război.

'Perpetuarea memoriei celor căzuţi pentru ţară, amenajarea şi protejarea locurilor de înhumare şi a monumentelor dedicate acestora reprezintă o datorie sacră a fiecărui stat, manifestându-ne astfel respectul faţă de trecutul istoric şi sacrificiul de sânge al înaintaşilor, dar şi faţă de foştii aliaţi şi inamici căzuţi în serviciul statului lor', se mai arată în comunicat.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy