China şi ţările ASEAN vor efectua exerciții militare maritime comune

S.I. Catalin / 19 oct 2018 / 16:24

China şi ţările membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) vor efectua pentru prima dată manevre militare maritime comune, ceea ce reprezintă un indiciu privind scăderea tensiunilor într-o zonă în care revendicările teritoriale concurente sunt numeroase, a anunţat vineri ministrul singaporez al apărării, citat de AFP.

,,Chiar în acest moment, marinarii ţărilor din ASEAN se îndreaptă spre Zhanjiang, în China, pentru exerciţiul maritim ASEAN-China'', a declarat ministrul singaporez Ng Eng Hen în cadrul unei reuniuni a miniştrilor apărării din cele 10 ţări membre ale organizaţiei (Thailanda, Malaezia, Singapore, Indonezia, Filipine, Brunei, Vietnam, Laos, Myammar şi Cambodgia). Aceste manevre urmează să contribuie, în opinia sa, la ''instaurarea încrederii''.

Zhanjiang este un oraş-port meridional unde s-au derulat în august exerciţii ale statului major pentru pregătirea manevrelor care vor avea loc săptămâna viitoare în Marea Chinei de Sud, pe care Beijingul o consideră ca fiind apele sale teritoriale. China şi-a sporit prezenţa în ultimii ani construind insule artificiale ce pot găzdui baze militare.

Patru din cele 10 ţări ale ASEAN - Brunei, Malaezia, Filipine şi Vietnam - revendică la rândul lor unele părţi din Marea Chinei de Sud, o zonă de tranzit vitală pentru comerţul mondial şi considerată ca fiind bogată în hidrocarburi. Convorbirile în vederea adoptării unui cod de bună conduită în această regiune au fost începute în urmă cu peste 15 ani, dar fără succes.

Nave americane de război tranzitează în mod constant Marea Chinei de Sud, Washingtonul reamintindu-i astfel Beijingului principiile libertăţii de navigaţie şi marcând sprijinul SUA pentru unele ţări aliate membre ale ASEAN.

Pentru a atenua eventuale temeri ale Washingtonului referitoare la o apropiere a aliaţilor săi cu Beijingul, Ng Eng Hen a afirmat că ASEAN prevede manevre maritime cu Marina americană anul viitor, de asemenea o premieră.

Secretarul american al apărării, James Mattis, s-a întâlnit joi la Singapore cu omologul său chinez, generalul Wei Fenghe, în contextul tensiunilor politice şi al războiului comercial dintre cele două mari puteri.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy